Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Na čo máte nárok pri pracovnom úraze
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Na čo máte nárok pri pracovnom úraze

BRATISLAVA / Na Slovensku sa ročne stane veľké množstvo pracovných úrazov. Niektoré dopadnú tragicky. Pod väčšinu vážnych alebo smrteľných úrazov sa podpisuje neopatrnosť, časová tieseň a technická porucha. Práve pre tieto prípady je poistenie veľmi dôležité.

Výška poistenia

Pravdepodobnosť, že sa v práci môže zamestnanec zraniť, sa zvyšuje najmä pri rizikových povolaniach. Či už pracujete s nebezpečnými strojmi, látkami alebo vo výškach, mali by ste byť poistený. "Výška poistného závisí od povolania. Čím je povolanie rizikovejšie, tým je aj výška mesačného poistného vyššia," uviedla hovorkyňa poisťovne Erika Barkolová.

V úrazovom poistení sú kryté riziká smrti, trvalých následkov, denné odškodné v prípade práceneschopnosti, času liečenia alebo ak ostanete invalidný. Ak však nemáte úrazové poistenie, nemáte na náhradu v týchto prípadoch nárok. "Zamestnávatelia majú možnosť uzatvoriť pre svojich zamestnancov skupinové úrazové poistenie a my vieme rozlíšiť výšku poistného podľa toho, ako sú jednotlivý zamestnanci zaradení do rizikových skupín," dodala Erika Barkolová.

Pracovný úraz nahláste

Ak sa v práci zraníte, oznámte to ihneď svojmu zamestnávateľovi. Ak je úraz vážnejší, môže to za vás urobiť aj kolega. Každý pracovný úraz by mal zamestnávateľ prešetriť a evidovať. Ak sa stane vážny pracovný úraz alebo zamestnanec zomrie, musí to nahlásiť na inšpektorát práce.

"Zákon stanovuje zamestnávateľovi povinnosť ustanoviť vo svojom vnútornom predpise komu a akým spôsobom sa vznik pracovného úrazu zamestnanca oznamuje," upresnila Katarína Timková z inšpektorátu práce v Prešove.

Neopatrnosť

Podľa inšpektorov práce sa pod väčšinu vážnych alebo smrteľných úrazov podpisuje neopatrnosť prípadne časová tieseň. Preto by si všetci s rizikovým zamestnaním mali dávať pozor. "Zamestnanci by si mali pri práci pozor aby nepoškodzovali svoje zdravie alebo zdravie iných, vykonávať svoju prácu bezpečne a byť nápomocný pri vyšetrovaní pracovného úrazu," radí Katarína Timková.

K pracovnému úrazu však nemusíte dôjsť len vašou vinou. Častokrát za to môže napríklad aj technická porucha či iná zhoda náhod. Preto je lepšie pre takéto prípady sa poistiť.

Téme sa venuje reportérka Daniela Jureková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Zdielať na

Súvisiace články