Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Ako zabrániť útoku psa na dieťa
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Ako zabrániť útoku psa na dieťa

BRATISLAVA / Problémy s útočnými psami pokračujú. Len za posledná dva týždne dohrýzli dogy malých chlapcov. Ponúkame vám niekoľko rád, vďaka ktorým sa snáď podarí predísť podobným hrôzam. Rady od profesionálov sa vám môžu zísť, či už máte doma dieťa, psa alebo oboje.

Treba si určiť pravidlá a dodržiavať ich

Veľké psy a malé deti môžu spolu dobre vychádzať. Za istých podmienok. A splnenie týchto podmienok je úlohou nás dospelých, rodičov a majiteľov psov. Možno by vôbec neuškodilo, keby sa základom toho, ako sa správať ku psom a ako si vysvetľovať psie prejavy, venovalo aj na školách či škôlkach.

"Mali by byť pozývaní kynológovia, ktorí budú hovoriť deťom, ako sa majú správať. Má to byť tak, že keď vidíme cudzieho psíka, určite ho nehladkáme, nenaháňame ho a nesnažíme sa ho zachrániť," hovorí cvičiteľ psov Miloš Butyka.

S výcvikom dieťaťa ako i psa treba začať od útleho veku - treba ich naučiť, ako sa k sebe správať. "Môjho syna staviam do úlohy vodcu svorky. Aby pes pochopil, že je až po ňom," tvrdí jeden z majiteľov psov.

Bezpečnostné pravidlo číslo jedna je jednoznačné. Dieťa nenechať samé ani s vlastným psom. Či už máte doma psa a narodí sa Vám bábätko, alebo prinesiete šteniatko ku svojmu malému dieťaťu, obe strany musia mať jasno v pravidlách  - a vy na to musíte neustále dohliadať.

Novorodenca treba začleniť do svorky

"Musíme začleniť novorodenca do svorky, musíme ukázať, že sa mu nesmie ubližovať, že on je také tabu - ten pes to rýchlo pochopí. To isté by malo byť, keď prinesieme domov psíka. Mali by sme ukázať dieťaťu a celej rodine, ako sa k nemu správať od začiatku, aby nedošlo k nedorozumeniam," dodáva kynológ.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články