Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
SERVISNÁ TÉMA. Ako zvýšiť šance na prácu v cudzine
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Ako zvýšiť šance na prácu v cudzine

BRATISLAVA / Hľadáte si prácu? Mnohí Slováci totiž čoraz viac spájajú príjemné s užitočným a odchádzajú za peniazmi a novými skúsenosťami do zahraničia. Okrem prímorských destinácií sú obľúbenými krajinami aj susedné Rakúsko a Nemecko. Platy sú tam v porovnaní s tými našimi oveľa vyššie.

Za tú istú prácu vyšší plat

"Mňa tam ťahá zárobok, keďže mám doma ženu s malým dieťaťom a potrebujem sa postarať o rodinu. Ja som tu aj s otcom a skúšame kamenárstvo, keďže otec je kamenár, že či sa dačo nepritrafí alebo aspoň mne samotnému," vysvetľuje uchádzač o prácu.

Za tú istú prácu a za ten istý pracovný čas podstatne vyšší plat. To je hlavný dôvod, prečo sa napríklad len za prvý polrok tohto roku odhlásilo z úradov práce vyše 7 200 Slovákov, ktorí odišli pracovať do zahraničia.

Najčastejšie cestujeme do Čiech

"Najčastejšie Slováci odchádzajú do Rakúska, Nemecka, Škandinávskych krajín, Veľkej Británie a samozrejme najčastejšie do Česka," tvrdí zástupkyňa komunikácie ÚPSVaR Jana Lukáčová.

"Zrejme asi nie je aktuálne, aby človek išiel do zahraničia, keď má vo vrecku málo peňazí, ale skôr by ho lákalo možno 2-3 roky tam aj pracovať a naučiť sa aj reč aj si privyrobiť a je to také zmyselnejšie," hovorí ďalší uchádzač.

Montéri zarobia za hodinu 11,50

"Montéri, ak to môžem spriemerovať, väčšina z nich zarába v čistom na hodinu 11,50," hovorí vedúca náborovej kancelárie Dita Kreuz. Na väčšine pohovorov musíte spĺňať tri základné podmienky. "Musí byť flexibilný, musí mať skúsenosti a musí byť do veľkej miery samostatný," dodáva Kreuz.

V profesiách s manuálnou náplňou práce však niekedy dokonca nemusíte ani stopercentne ovládať cudzí jazyk. "My to vieme riešiť tak, že staviame skupinky, dvojtrojčlenné, kde len jeden stačí, keď to odkomunikuje," dodáva Kreuz.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy