Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
PRIESKUM. Študenti počas leta míňajú viac peňazí
Zdielať na

PRIESKUM. Študenti počas leta míňajú viac peňazí

BRATISLAVA / Hoci sú stále prázdniny, mnohí mladí ľudia nevysedávajú len tak doma, ale tvrdo pracujú na letných brigádach. Snažia sa čo najlepšie zarobiť, keďže možností, kde sa dajú peniaze minúť je počas leta neúrekom.

Ponuka brigád sa nemení

A potvrdili to aj slovenské banky. Tie zistili, že študenti míňajú počas prázdnin viac, ako inokedy. Cez prázdniny je o brigády doslova bitka. Záujemcovia, ktorí si chcú zarobiť to nemajú ľahké. "Záujemcov z rad študentov je dá sa povedať nespočetné množstvo, ale tá ponuka voľných brigád sa nijak nemení. Vzhľadom na to, že je leto, tí klienti majú rovnaké požiadavky" hovorí zástupca pracovnej agentúry Vlado Šefčík.

Študenti sú však žiadanou pracovnou silou, ktorú zamestnávatelia uprednostňujú pred ostatnými. Po zmenách v sociálnom poistení majú študenti výhodu. "Odvody, ktoré súvisia s ich dohodou... sú nižšie ako z dohody o vykonaní práce, ktorú podpisujú nezamestnaní," dodáva Šefčík.

Míňajú o 7 percent viac

Práca študentov je viac cenená ako práca nezamestnaných, ktorí by si brigádou chceli privyrobiť. Po tvrdej práci si študenti dokážu aj dopriať. Cez prázdniny majú dokonca väčšie výdavky ako počas štúdia. " V lete míňajú o sedem percent viac v porovnaní so školským rokom," uviedla hovorkyňa banky Zuzana Eliášová.

Mladí zarábajúci dvakrát častejšie platia kartou, ako vyberajú z bankomatov. Suma, ktorú vyberú z bankomatov je však v konečnom dôsledku vyššia. "Mesačne zaplatia kartou približne 53 €," dodáva Eliášová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ilustračné foto

TV JOJ

Súvisiace články