Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Salmonela opäť útočí, zdrojom nemusí byť len zmrzlina
Zdielať na

Salmonela opäť útočí, zdrojom nemusí byť len zmrzlina

BRATISLAVA / A je to tu. Niekoľkodňové horúčavy prajú salmonele a salmonelóze. Toto nepríjemné ochorenie môže byť podľa lekárov aj životu nebezpečné. Pozor si vraj treba dávať hlavne na rodinných oslavách či grilovačkách. Zmrzlina či vajíčka nemusia byť jediným zdrojom nákazy. Potvrdili to aj štatistiky z minulého týždňa.

Príznaky sa objavia hneď

Veselá grilovačka či gulášpartia v prírode sa počas niekoľkých hodín môže kvôli salmonele úplne vyľudniť. Svoje o tom vedia aj oslávenci z Dunajskej Stredy a zo Žiaru nad Hronom. Spolu 21 ľudí skončilo u lekára.

Príznaky salmonely sa objavia do niekoľkých hodín. Pozor si treba dať hlavne na dehydratáciu., ktorá môže  byť podľa lekárov aj životohrozujúca. "Hrozí tam zlyhanie obličiek," tvrdí MUDr. Valér Husarovič.

Menej ako inokedy

Toto ochorenie sa najčastejšie objavuje práve v letných mesiacoch aj keď tento rok je akousi výnimkou. Odborníkov z úradu verejného zdravotníctva prekvapilo, že tento rok je salmonely akosi menej ako po iné roky.

"Je to tým premenlivým počasím, ale môže to narastať," povedala hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická. Aj keď salmonela zatiaľ nevyčíňa na plné obrátky, pozor si treba dávať hlavne na rizikové potraviny. "Napríklad mäso, mliečne výrobky, zmrzlina,"  vymenováva gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Dievčatko si dáva koláč_detial tváre_salmonelóza_ilustračné

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články