Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Nebezpečné krmivá pre mačky. Problémy má celá rodina
Zdielať na

Nebezpečné krmivá pre mačky. Problémy má celá rodina

BANSKÁ BYSTRICA / Minimálne piati ľudia sa údajne nakazili z krmiva pre mačky! Staršia žena, u ktorej potvrdili salmonelózu, skončila na infúziách v nemocnici a ďalší členovia rodiny údajne prekonali helikobaktera. Uhynulo im aj niekoľko kusov vzácnych čistokrvých mačiek za tisíce eur.

Mama skončila v nemocnici

12-násobný šampión Nabukov je vážne chorý, vysoké horúčky má viac ako mesiac. "Už tri antibiotiká sme vymenili, vyzerá to tak, že nám uhynie," hovorí majiteľka mačiek, Renáta. Problémy ako má Nabokov malo počas roka niekoľko mačiatok pani Renáty.

Chovateľke doslova umierali pred očami. A sama nevedela prečo. "Tie mačiatka umierali, zožltli, mali horúčky, vychudli na kosť," pokračuje chovateľka.  Zdravotné problémy mala aj samotná chovateľka aj jej mama, ktorá jej s mačiatkami pomáhala. Dokonca skončila v nemocnici. "Mama musela byť týždeň na infúziách, bola to salmonelóza," hovorí Renáta. 

Prvý prípad nákazy človeka z krmiva

Podozrenie preto padlo na krmivo, s ktorým sa všetky problémy začali. Laboratórne testy potvrdili baktérie Salmonelly, e-coli, aj ďalšie, ktoré spôsobujú vážne tráviace problémy. Protokoly sme okamžite odniesli na ústav pre kontrolu krmív. Ešte v to popoludnie vyslali do firmy, ktorá mala nakazené mäso predávať svojich ľudí. Skontrolovali sklady a odobrali vzorky.

"Na výsledky stále čakáme," informuje riaditeľ UKSUP - oddelenie kontroly krmív. Ak budú pozitívne, pôjde o prvý potvrdený prípad nákazy človeka z krmiva určeného pre zvieratá!

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články