Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Sanitka nie je taxík! Do pôrodnice vás odvezie až keď rodíte
Zdielať na

Sanitka nie je taxík! Do pôrodnice vás odvezie až keď rodíte

BRATISLAVA / Takmer neriešiteľný problém má mladá mamička, ktorá sa chystá na druhý pôrod. Hoci má už v pôrodnici dohodnutý termín, nemá sa tam ako dostať. Sanitkou to vraj nepôjde. Tú si údajne môže zavolať až vtedy, ak by sa pôrod začal doma.

Ženy chcú rodiť u svojho pôrodníka, niekedy to nestihnú

"Ideálne by bolo, ak by ma do pôrodnice odviezol manžel, ale nedá sa to naplánovať. Ak by som si zavolal sanitku, chem rodiť v nemocnici kde mám svojho pôrodníka a zaplatenú epidurálku," hovorí Daniela Beráková.

Budúcu mamičku sanitka do nemocnice dovezie, ale len v prípade, že pôrod sa už začal. "Záchranná zdravotná služba zasahuje pri náhlych rozbehnutých pôrodoch a vtedy sa môže stať, že takúto mamičku buď odvezú do nemocnice, alebo odrodí priamo na mieste, zaleží to však od jej stavu," upresnil postup Záchrannej služby jej hovorca Boris Chmel.

Pozor na zneužitie záchranky

Ak zdravotníci v sanitke usúdia, že mamička aj dieťatko sú v poriadku a stihnú to, môžu ju odviesť k jej pôrodníkovi. Vždy je však prvoradá bezpečnosť. Ak si však žena zavolá sanitku a nepodá operátorovi pravdivé informácie, môže ísť o zneužitie záchranky. "Čo sa týka plánovaných pôrodov, tu Záchranná zdravotná služba neslúži ako taxík, pretože my by sme mali slúžiť na urgentnú a neodkladnú zdravotnú starostlivosť," dodal Boris Chmel.

"Ja by som si chcela zavolať sanitku s bezpečnostných dôvodov. Nechcem si volať taxík, stať sa môže hocico," hovorí Daniela Beráková.

Deti sa rodia aj v MHD, pomáha operátor cez telefón

Nie každej rodiacej žene sa podarí dostať do pôrodnice včas. Sú prípady, keď sa dieťa narodilo v trolejbuse, v aute či doma. Aj pred pár dňami mladá mamička v Žilinskom kraji, porodila svoje štvrté dieťa podľa inštrukcií záchranára cez telefón.  "Stáva sa, že ženy úspešne porodia aj do príchodu záschranky a to vďaka radám operátora na tiesňovej linke 155," prezradil hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články