Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Pozor na zdravotné poistenie. Nedoplatky sa šplhajú veľmi vysoko
Zdielať na

Pozor na zdravotné poistenie. Nedoplatky sa šplhajú veľmi vysoko

BRATISLAVA / Neplatiči zdravotného poistenia. Sú nimi najmä nezodpovední zamestnávatelia, ktorí za svojich ľudí poistenie neplatia, ale aj bežní ľúdia či študenti, ktorí majú v papieroch po skončení školy zmätok.

Niečo uhradí zamestnávateľ, niečo sám

"Nedoplatok ako taký vznikal v priebehu času ako som skončil školu samozrejme pri striedaní zamestnaní a mladícka nerozvážnosť, ktorá v tom zohrala veľkú rolu," hovorí dlžník Tomáš.

Nedoplatok cez 500 eur si Tomáša počkal. Niečo mu neuhradil zamestnávateľ, no zbytok si musel zaplatiť sám. "Žiaľ medzi neplatičmi sú aj hromadní platitelia, teda tí, ktorí neodvádzajú poistenie za svojich zamestnancov. Toto dlžné poistné si potom vymáhame od zamestnávateľov nie od zamestnancov," informuje hovorkyňa poisťovne Dôvera Monika Šimunová.

Suma je astronomická

Zamestnanci sa teda nemusia báť ani toho, že by im nebola poskytnutá zdravotná starostlivosť. V minulosti sa SMS správy a výzvy o tom, že ste poisťovni dlžný neposielali. Aj napriek tomu, že v dnešnej dobe Vám každá poisťovňa pošle listom či správou výzvu, že poistenie neplatíte, suma, ktorú poisťovniam neplatiči dlžia, je astronomická.

"VŠZP eviduje viac ako 300 tisíc neplatičov a pohľadávky vo výške 183 miliónov eur," upresňuje hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Ak ste na zozname neplatičov, dlžnú sumu nemusíte zaplatiť naraz. Každá poisťovňa ponúka možnosť splátkového kalendára, líšia sa však lehoty splatnosti.

Dlžné poistné je možné rozložiť najviac na 9 splátok. Všetky podmienky na schválenie splátkového kalendára nájdu na webe.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články