Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Problémová firma. Zamestnankyne zobrali všetko do vlastných rúk
Zdielať na

Problémová firma. Zamestnankyne zobrali všetko do vlastných rúk

HUMENNÉ / Okolo firmy Twista v Humennom je opäť rušno. Sociálna poisťovňa totiž na talianskych majiteľov podala návrh na vyhlásenie konkurzu. Pre ženy, ktoré sú už mesiace bez práce a teda aj bez príjmu to znamená, že konečne môžu požiadať o dávku z garančného fondu.

Zamestnankyne zobrali všetko do vlastný rúk

To však pre Talianov nie je jediný problém. Kauzu už totiž vyšetruje aj humenská kriminálka a v hre je tiež niekoľko exekučných konaní. Zamestnankyne talianskej Twisty sa ešte pred pár týždňami rozhodli, že situáciu zoberú do vlastných rúk.

Na firmu chceli podať návrh na vyhlásenie konkurzu a boli tak odhodlané urobiť aj napriek tomu, že bolo potrebných aj 1 600 eur a ony už mesiace nedostali žiadnu výplatu. Nakoniec ale peniaze z vlastného vrecka ťahať nemuseli. S návrhom na vyhlásenie konkurzu ich totiž predbehla sociálna poisťovňa.

Zasiahnuť chce aj humenská radnica

Pre bývalé zamestnankyne konkurz na Twistu znamená, že v Sociálnej poisťovni môžu žiadať o dávku garančného poistenia za nevyplatené mzdy. Ak však Twista naďalej nebude spolupracovať, do situácie je rozhodnutá zasiahnuť aj radnica. Primátorka dlhodobé problémy už avizovala ministrovi zahraničných vecí. "Pán lajčák sľúbil, že pomôže a osloví veľvyslanca talianskej republiky. Určite oslovím taliansku obchodnú komoru," uviedla primátorka Humenného, Jana Vaľová.

Na spomínanú firmu sa to teraz sype z každej strany. Kauzu už prešetruje aj humenský odbor kriminálnej polície, ktorý prijal trestné oznámenie za neodvedenie a nezaplatenie dane. Voči firme okrem toho iba sociálna poisťovňa vedie aj tri exekučné konania.

S talianskymi majiteľmi sa nám dlhodobo spojiť nedarí a neľahkú komunikáciu s nimi majú aj odborári. Podľa našich zistení však s políciou spolupracujú. Robí tak ich zástupca, ktorému na to dali splnomocnenie.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

TV JOJ

Súvisiace články