Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podvedení robotníci podali hromadné trestné oznámenie
Zdielať na

Podvedení robotníci podali hromadné trestné oznámenie

BRATISLAVA / Už sme vás informovali, že do Nemecka vycestovalo niekoľko robotníckych skupín. Ide o desiatky chlapov, ktorých si na stavebné práce najala nemecká firma. Avšak, v jej pozadí stoja dvaja slovenskí podnikatelia. Prvých 19 mužov sa už vrátilo na Slovensko.

Len to všetko naťahoval

19-členná skupina murárov sa vrátila domov z Nemecka len preto, aby vzápätí na prezídiu policajného zboru v Bratislave, podala hromadné trestné oznámenie na dvojicu mužov, ktorá stojí za nemeckou firmou. Tá ich vylákala na prácu do Nemecka. "My sme išli skôr odtiaľ preč, pretože sme videli, že nám nič nevyplatí a že to len naťahuje," hovorí jeden z nich.

Muži teda podali trestné oznámenie, ktoré s nimi spísal vyšetrovateľ okresného riaditeľstva policajného zboru v Bratislave. Polícia v tomto prípade už koná a preveruje všetky informácie, tvrdenia, ktoré muži predložili vyšetrovateľom. "Mal nám zriadiť účty, k tomu sa vôbec nemal, mali sme mať zdravotné kartičky, ani k tomu sa nedostal," hovorí ďalší z nich.

Peniaze vraj dostanú

Do redakcie sa nám ozývajú prostredníctvom e-mailu zástupcovia spomínanej firmy. Firma tvrdí, že muži nedostali peniaze aj preto, lebo prestali v istom okamihu pracovať, nezaplatili za ubytovanie a všetky peniaze, ktoré ich zamestnanci majú dostať, tie aj dostanú. Čo je však na tom pravdy?

To je na vyšetrovateľoch, ktorí ak zistia, že trestné oznámenie bolo dôvodné, tak pravdepodobne požiadajú o spoluprácu aj nemeckých policajtov, s ktorými budú musieť tento problém aj vyriešiť.

Stanovisko spoločnosti

Slovenská spoločnosť, ktorá mala dodať robotníkom prácu v Nemecku, sa k reportáži vyjadrila 8. mája. Tu je celé stanovisko.

ISIFA

Napriek tomu, že nám tento e-mail napísali, kontakty na oboch zamestnávateľov boli v pondelok vypnuté a reportérovi Rasťovi Striškovi sa nepodarilo s nimi skontaktovať.  Samotný majiteľ firmy, Ján L. nie je zastihnuteľný na svojom telefónnom čísle už dlhší čas.

Okrem 19-tich robotníkov sa do redakcie spravodajstva ozývajú ďalší ľudia z rôznych kútov Slovenska. Sú nimi prevažne otcovia rodín, ktorí sa pýtajú, ako majú postupovať. Všetkým odporúčame bezodkladne sa obrátiť na políciu.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy