Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Skončí spor robotníka so zamestnávateľom na súde?
Zdielať na

Skončí spor robotníka so zamestnávateľom na súde?

PREŠOV / Pri práci na píle si dorezal ruku, no jeho zamestnávateľ odmietol udalosť nahlásiť ako pracovný úraz. O prípade 57-ročného muža z Ľubiše sme vás už informovali. Ani po šetrení inšpektoriátu práce pán Vladimír stále nemá nárok na žiadne dávky.

„Vykríkol som, aby mi zavolali záchranku. Oni to odmietli, lebo sa báli, aby som nenahlásil pracovný úraz,“ spomína ma momenty, krátko po nehode Vladimír. „Trinásť ľudí ten úraz videlo,  no on, zamestnávateľ,  im zakázal  rozprávať! Nemôžu rozprávať, takže žiadny úraz nevideli,“ hnevá sa manželka zraneného Vladimíra.

Nedostáva nemocenské, ani úrazové dávky

To, že sa vo firme nejaký úraz stal, zamestnanci popreli aj pred pracovníkmi inšpektorátu práce. Z výsledkov ich vyšetrovania vyplýva, že pán Vladimír pre firmu nepracoval. „Nebolo šetrením preukázané, ani na základe výpovedí, ani na základe skutočností, ktoré sme preverili, že by bol prácu vykonával pre túto firmu,“ konštatuje Katarína Timková, z Inšpektoriátu práce v Prešove. Muž má pritom v rukách stále platnú dohodu o práci, no tým, že zamestnávateľ úraz nenahlásil, nedostáva ani nemocenské, ani úrazové dávky. „Stále mám u neho pracovnú zmluvu, dohodu. Veď keby sa mi to stalo doma, prečo by ma viezol jeho majster do nemocnice?,“ nechápavo krúti hlavou Vladimír. 

Poškodený podal trestné oznámenie

So zamestnávateľom sa nielen nám ani Vladimírovi telefonicky spojiť nedarí. Závery inšpektorátu práce vyhodnotí aj policajný vyšetrovateľ, ktorý sa prípadom zaoberá. „Polícia v danej veci prijala trestné oznámenie Prípad je momentálne v štádiu šetrenia,“ oznamuje Jana Migaľová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Pán Vladimír môže nateraz na akékoľvek dávky zabudnúť. No ak sa chce dovolať pravdy, zostáva mu ešte jedno možnosť – obrátiť sa so žalobu na súd. „Budem sa s ním súdiť dovtedy, kým neuzná pracovný úraz,“ vyhráža sa Vladimír.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy