Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kedy je čas na prvý pohárik? Čím neskôr, tým lepšie
Zdielať na

Kedy je čas na prvý pohárik? Čím neskôr, tým lepšie

BRATISLAVA / To, že na Slovensku po alkohole siahajú aj deti, nie je novinka a tento trend dokonca stúpa. Nerozvážne konanie v čase puberty im však môže spôsobiť vážne problémy v dospelosti! Ak tvrdý alkohol ochutnájú priskoro, hrozí, že sa z nich stanú alkoholici!

Čím skôr sa dieťa napije, tým horšie

Veľa ľudí vyskúšalo prvý raz alkohol v čase dospievania. Inak povedané v puberte. No a práve tento vek je podľa odborníkov kľúčový. Nie je totiž úplne jedno či sa dieťa alkoholu napije prvýkrát v dvanástom, štrnástom či osemnástom roku života.

Pochopiteľne aj tu platí, že čím skôr sa tak stane, tým horšie. Čím skôr dieťa vyskúša tvrdý alkohol, tým väčšia je pravdepodobnosť závislosti na ňom v dospelosti. Dokonca práve podľa toho dá predpovedať či z neho bude alebo nebude časom alkoholik. 

Po 18-tke alkoholu prepadne 1 percento

Mnohé deti sa totiž už v mladom veku takpovediac naučia za pomoci alkoholu zvládať problémy v rodine, v škole, či vo vzťahu. A v krízových situáciách v dospelosti bude pravdepodobne práve alkohol prvým po čom siahnu, v čase krízy. Narozdiel od toho tí, ktorých alkohol obíde až do 18 narodením, majú podľa vedcov len jednopercentnú šancu, že sa na alkohole stanú závislými.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články