Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ženy bez mužov? Sexmisia sa vraj stane realitou
Zdielať na

Ženy bez mužov? Sexmisia sa vraj stane realitou

BRATISLAVA/CANBERRA / Keby mužské pokolenie na tejto planéte úplne vymrelo, poradili by si ženy samé? Podľa austrálskej vedkyne je niečo také celkom reálne. Príčinou vymretia silnejšieho pohlavia vraj v budúcnosti môže byť mužský chromozóm Ypsilon.

Muža dokážu nahradiť - vo všetkom

Život bez mužov stvárnili poľskí filmoví tvorcovia v kultovom filme Sexmisia. Čisto ženský svet dokázal muža úplne nahradiť, dokonca aj ako darcu spermií. Existuje ale niečo, čo by nahradilo silu toho okamihu, keď muž prinesie svojej milej napríklad ružu?

To, čo tu teraz riešime, nemusí byť len filmová fikcia, ale podľa austrálskej vedkyne realita vo vzdialenejšej budúcnosti. Upozorňuje na to, že mužom skutočne hrozí postupné vymretie, ktoré môže spôsobiť rozdielna genetika.  Konkrétne pohlavný chromozóm Y. Žena má dva rovnaké chromozómy XX a muž rozdielne X a Y, to je známe. Žena má však výhodu.

Muži vymrú, ženy prežijú

"V prípade poškodenia jednej kópie v mnohých prípadoch tá druhá kópia môže nahradiť tú funkciu," informuje genetik KMB PriF UK, doc. RNDr. Ľudevít Kádáši.

Inak povedané, že ak sa jedno X poškodí, nahradí ho druhé zdravé. Muž má ale smolu. Má len jedno X a ak sa poškodí, nemá ho čo nahradiť. A z toho austrálska autorka vyvodila záver, že muži postupne vymrú, ženy prežijú.

Keby mali vymierať muži, museli by aj samčekovia v prírode, čo sa ale nedeje. A ak by predsa tak nastalo, zrejme by neprežili ani ženy.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články