Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Sebastián (7) sa nemôže ani škrabnúť, trpí hemofíliou
Zdielať na

Sebastián (7) sa nemôže ani škrabnúť, trpí hemofíliou

DLHÉ NAD CIROCHOU / Viete si predstaviť, že by ste mali byť celý život odkázaní na krv iných ľudí? Presne tak sú na tom tí, ktorí trpia hemofíliou. Ide o genetickú poruchu, pri ktorej každé, aj to najmenšie krvácanie, nezastavíte bez toho, aby ste použili lieky z ľudskej krvi. Svoje o tom vie aj pani Eva z Brekova, ktorá žije v strachu, či sa jej synček náhodou niekde neporeže. Bez okamžitej pomoci by totiž mohol malý Sebastián vykrvácať.

Sebasbián nič nesmie zamlčať

Keď mal Sebastián 4 mesiace, keď mu zistili, že má hemofíliu. Teraz má sedem rokov a túto chorobu by na ňom nespozoroval nik. Pri hraní však na seba musí dávať dvojnásobný pozor. Ak sa zraní, ide o život.

"Môže nám buď vykrvácať, alebo tam môže vzniknúť vnútorné krvácanie. Automaticky do hodiny musíme vyhľadať zdravotnú pomoc," vraví jeho mama. 

Malý Sebastián preto veľmi dobre vie, ako sa chrániť. "Nožík do ruky nepatrí, ani žiadne ostré predmety. Môže mi tiecť krv, ktorú nevieme zastaviť," vraví malý školák.

Chlapčekovi pomohli darcovia

Pomôcť dokážu iba lieky vyrobené z ľudskej krvi. A aby ich bolo z čoho získať, tak k tomu prispeli aj darcovia v Dlhom nad Cirochou. Takto chcelo malého Sebastiána podporiť vedenie školy. Hematologické oddelenie humenskej nemocnice a slovenský Červený kríž sa postarali o to, že každý odchádzal o pol litra krvi ľahší.

Hemofíliou trpí u nás asi 560 pacientov. Z toho pätinu tvoria mladí do 18 rokov. Zaujímavé je, že pri tejto chorobe sa príroda vyvŕšila na mužoch. "Postihnutí sú muži a prenáškami sú ženy," hovorí primárka HTO Valéria Bašistová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články