Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Naozaj sú iní? Sú plní lásky a veľmi pracovití
Zdielať na

Naozaj sú iní? Sú plní lásky a veľmi pracovití

OSADNÉ / V obci Osadné stojí Centrum sociálnych služieb, v ktorom sa tím odborníkov už niekoľko desaťročí stará o ľudí s mentálnym postihnutím. Navštívili sme ich s kamerou a to, čo sa o nich hovorí, že sú iní, bola skutočne pravda. Sú lepší...

Zo začiatku to bol problém

Pre pani Evičkua sa dedinka Osadné stala domovom. V Centre sociálnych služieb žije už viac ako dvadsať rokov. "Oni si mnohé veci dokážu osvojiť a v mnohých veciach sa o seba dokážu postarať," povedala vedúca úseku opatrovateľskej starostlivosti Ľudmila Výhonská.

Podľa odborníkov je ale dôležité, aby si každú činnosť, ktorú dokážu  zvládnuť sami neustále opakovali. Občas je však problém nájsť niečo, čo by ich bavilo. "No zo začiatku bol veľký problém," hovorí ergoterapeutka Iveta Džuganová.

Všetko dávajú intenzívne nejavo

Výroba tričiek batikovou technikou ich však fascinuje. Pomáha im rozvíjať jemnú aj hrubú motoriku. Nehovoriac o obrovskej radosti, ktorú pri pritom prežívajú. "Oni sa tešia zo srdca a dávajú to veľmi najavo. Oni sa nevedia pretvarovať," dodáva ergoterapeutka.

Okrem batikovania tričiek však toho vedia oveľa viac- vyrábajú sviečky, tkajú koberčeky, pletú košíky a niektorí sa dokonca naučili aj háčkovať. Úprimnosti a lásky majú v sebe títo skvelí ľudia na rozdávanie. "Keď vám povie, že momentálne vás miluje, tak vás miluje. A keď momentálne je v takom stave, že vás nemá rád, tak vám povie, že nemám ťa  rád," dodáva Ľudmila Výhonská.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články