Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Otec Cyril. (71) Hluchoslepý kňaz navštívil Nitru
Zdielať na

Otec Cyril. (71) Hluchoslepý kňaz navštívil Nitru

NITRA / Hluchý a zároveň slepý. S takýmto osudom bojuje katolícky kňaz, ktorý už precestoval takmer celý svet a teraz zavítal na Slovensko. Ovláda niekoľko jazykov v písomnej forme a je stále usmiaty. Prihovoril sa veriacim z Nitry.

71-ročný hluchý a nevidiaci kňaz sa dorozumieva posunkovou rečou pomocou dotykov rúk. Stretnutie s ním bolo pre ľudí mimoriadnym zážitkom a mnohí mali slzy v očiach. Otec Cyril rozprával v Piaristickom kostole veriacim predovšetkým o svojom živote.

Narodil sa v Juhoafrickej republike v židovskej rodine

Charizmatický kňaz sa narodil v Juhoafrickej republike v židovskej rodine. Od narodenia bol hluchý a preto sa nemohol stať rabínom. Prešiel tak na katolícku vieru a bol vysvätený za kňaza. "Kňazom sa stal vo svojich 23-och rokoch a úplne oslepol do 60-ky," hovorí tlmočníčka Anna Šmehylová.

Cvičí a chodí na dlhé prechádzky

Ako misionár precestoval mnohé krajiny sveta. Aj keď ju už v dôchodcovskom veku rozhodne nato nevyzerá. "Každý deň cvičím v dome, v ktorom bývam. Mám tu izbu. Plus rýchlu chôdzu podľa možností a snažím sa jesť zdravú stravu, to je dôležité," ukázal pomocou posunkovej reči katolícky kňaz Cyril Axelrod.

Otec Cyril má stále úsmev na tvári a srší z neho pozitívna energia. Povedal nám, že aj napriek postihnutiu sa snaží byť sebestačný. Čas napríklad rozozná pomocou špeciálnych hodín. "Prstom si nahmatám guličky okolo a tak zistím, že tu je malá ručička a tu je veľká ručička," ukazuje otec Cyril.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy