Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zima a spodná bielizeň. Rytierky a iné mužské záležitosti
Zdielať na

Zima a spodná bielizeň. Rytierky a iné mužské záležitosti

V zime musíš mať čo najviac vrstiev oblečenia, aby si neprechladol, či neprechladla - túto radu počúvajú od svojich milujúcich rodičov generácie detí. Určite ste túto radu dostali, a možno aj dávali, už aj vy. Nie je ale vôbec jedno, aké vrstvy na seba dáte. My sme sa rozhodli ísť až na kožu a zisťovali sme, ako sú na tom v dnešnej dobe takzvané dlhé spodky alebo ľudovo povedané rytierky.

Nohy v teple

Keď sme boli malé deti, mnohým z nás vadilo, keď nás rodičia v zime nútili obliecť si teplé pančušky či rytierky. Mať však nohy v teple je fajn vec.

Keď vonku vládnu mrazy a vy sa tam z nejakého dôvodu chystáte tráviť dlhší čas, takzvané rytierky sú jednou z možností, ako vyhrať boj so zimou. A nosiť ich už vôbec neznamená hanbu či módnu zaostalosť - i keď v prvom rade ide o ich funkčnosť.

Moderné termoprádlo

"Už aj termoprádla sa robia z funkčných materiálov, ale už sa dbá aj na to, aby to do určitej miery aj vypadalo. Čo je fajn, lebo donedávna bývali všetko tmavé farby," povedal vedúci predajne s oblečením Martin Holeš.

Materiálov je dnes už mnoho, či už umelých ako napríklad polyester, alebo prírodných ako je ovčia vlna. "Umelé vlákno je veľmi dobre priedušné, vlna má zase veľmi dobrú vlastnosť, že dokáže dlhodobo nezapáchať, dobre hreje, dokáže hriať aj keď je sčasti mokrá," priblížil Holeš.

Pozor na prechladnutie!

Ako so všetkým, ani s hromadením tepla to netreba prehánať. No dlhá spodná bielizeň by nemala uškodiť. "Nemyslím si, že tam je nejaké zdravotné riziko, myslím si, že človek sa má cítiť komfortne. Čo sa týka zachovania teploty v semeníkoch, tak to si reguluje orgán sám tým, že sa vie hýbať a regulovať teplotu posunom," skonštatoval urológ Peter Kertes.

Naopak, škodlivejšie je vystavovať sa veľkej zime bez tepelnej ochrany. "Určite áno, pretože tam hrozí nie skôr porucha spermiogenézy, ale skôr prechladnutie a z toho vyplývajúce infekty močových ciest," upozornil Kertes.

Ak je cieľom obliecť sa tak, aby nám bolo príjemne teplo no, aby sme sa nespotili, treba mať na pamäti jednoduchý princíp. Tým je systém takzvaného trojvrstvia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články