Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na zimu v horách! Horolezec Milan prišiel v Tatrách o prsty
Zdielať na

Pozor na zimu v horách! Horolezec Milan prišiel v Tatrách o prsty

Vysoké Tatry mnoho ľudí podceňuje. Vraj to nie sú Alpy alebo Himaláje. V zime to však určite neplatí. Potvrdzuje to aj príbeh horolezca Milana, ktorý pre nedostatok rešpektu k Tatrám prišiel o prsty na oboch rukách.

Podcenili hory

Mráz, sneh a vietor, to je kombinácia, ktorá aj z bežnej túry môže urobiť boj o život. Presvedčil sa o tom aj horolezec Milan, chatár z Psotkovej chaty, ktorý sa pripravoval na expedíciu do Hindukúš.

"Tak sme sa cítili, že v Tatrách sme už ako králi, vyrazili sme naľahko na hrebeň Zadnej Bašty. Pod vrcholom nás chytil bivak, v noci došlo k zmene počasia, tým, že sme šli naľahko, sme nemali skoro žiadne náhradné oblečenie, spacáky, jedlo, vodu. V noci prišla víchrica, prudká zmena počasia a z tej jednodňovej túry sa stala trojdňová," spomína horolezec Milan.

Prišiel o prsty pre omrzliny

Čo bolo horšie, Milanovi omrzli ruky, skončilo to amputáciou prstov, napriek tomu v horách ostal a na kopce nezanevrel. To, čo sa stalo, pripisuje tomu, že podcenili podmienky a vyšli na túru nepripravení.

Treba si preto pamätať, že k najväčším únikom tepla dochádza prostredníctvom hlavy a končatín. Pri návšteve hôr netreba zabudnúť naozaj na nič, čo by mohlo v ťažkej situácii pomôcť. Keďže ako pripomína Milan, človek nikdy nevie, čo sa stane.

Téme sa venuje reportér Jožo Kubáni. Spojte sa s ním cez jeho profil na Facebooku!

TV JOJ, ISIFA

Súvisiace články