Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ZÁZNAM. Český turista ostal zakliesnený v stene
Zdielať na

ZÁZNAM. Český turista ostal zakliesnený v stene

V neskorých nočných hodinách sa skončila záchrana zraneného turistu v severnej stene Štrbského štítu vo Vysokých Tatrách. Horských záchranárov požiadal o pomoc turista ešte v utorok okolo obeda.

Turista uviazol v stene

Záchranárom oznámil, že je na turistickom chodníku vo Vyšnom Kôprovskom sedle a počuje volanie o pomoc. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky, hustú hmlu a dážď nedokázal bližšie určiť miesto, odkiaľ prichádza volanie o pomoc.

Na základe jeho informácie začali dvaja záchranári so služobným psom prehľadávať okolie turistického chodníka z Vyšného Kôprovského sedla do Hlinskej doliny.

Čecha museli zachraňovať

V poobedňajších hodinách sa im podarilo nadviazať kontakt s postihnutým, ale keďže bol v komplikovanom horolezeckom teréne v severnej stene Štrbského štítu asi 100 m nad zemou, do záchrannej akcie bolo nasadených ďalších šesť záchranárov.

Pomocou lanovej techniky sa záchranári dostali k postihnutému, ktorý bol bez vážnejších zranení. Záchranári ho spustili asi 140 metrov a následne muža transportovali na Popradské pleso. Tu ho odovzdali privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci, informovala Horská záchranná služba.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy