Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Po zotmení hrozí v Tatrách pokuta. Aj zvieratá potrebujú pokoj
Zdielať na

Po zotmení hrozí v Tatrách pokuta. Aj zvieratá potrebujú pokoj

Vedeli ste o tom, že v Tatrách sa po západe slnka nemôžete pohybovať? Dokonca za to môžete dostať pokutu. Takéto opatrenie platí v poľskej časti Tatier. Turista sa v tme ľahko stratí, a preto by to mali rešpektovať aj ľudia u nás.

Ľudia nemôžu predstavovať prekážku

"My sme na chodníku na Morské oko medzi desiatou večer a druhou v noci napočítali asi 80 turistov, ktorí ešte len schádzali z hôr," povedal riaditeľ TPN Pavel Skawiński. Tým vraj neohrozujú len seba, ale predovšetkým škodia najmä prírode. Bežne sa im totiž stáva, že počas schádzania z túry natrafia na divú zver.

"Ten zákaz nočného pohybu je tu hlavne preto, aby zvieratá aspoň v noci mali pokoj a aby sa nestávalo, že turisti budú pre zvieratá predstavovať prekážku," dodáva Skawiński. U nás na Slovensku máme podobných problémov o niečo menej, zdá sa, že turisti sú tu disciplinovanejší. 

Ukončiť túru a zliezť

Ak sa vám ale stane, že vás noc zastihne v horách určite by ste mali čo najskôr ukončiť svoju túru a zísť do obývaných častí. "Mal by okamžite sa presúvať niekde dole do doliny, mal by mať vo vybavení čelovku a v prvom rade by mal plánovať tú svoju cestu tak, aby sa toto nestalo, lebo vtedy sa už môže stretnúť aj s divo žijúcimi zvieratami," informuje riaditeľ správy TANAPu Pavol Majko.

"Stal sa nám dokonca aj prípad, že medveď potreboval prekročiť chodník na Morské oko, ale stále tam chodili ľudia, a tak nemohol prejsť," opisuje Skawiński. O nočných výletoch turistov vedia aj záchranári. Poliaci si nedajú povedať ani u nás. "Tak tie národnosti boli rôzne, samozrejme boli tam aj Poliaci aj Slováci aj Česi, čiže tých záchranných akcií v nočných hodinách bolo viacej," dodal riaditeľ HZS Jozef Janiga.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy