Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Smrť horského sprievodcu (†63). Padal 15 metrov
Zdielať na

Smrť horského sprievodcu (†63). Padal 15 metrov

63 / ročný poľský horský sprievodca v nedeľu zahynul vo Vysokých Tatrách. Sprevádzal dvoch klientov v oblasti Rumanovej doliny. Podľa svedkov ho do hlavy zasiahol kameň a nasledoval niekoľkometrový pád v skalnatom teréne. Podľa horských záchranárov však Poliak urobil niekoľko vážnych chýb.

Možno sa mu chcel uhnúť

Pilot mohol lekára leteckej záchrany spolu s horským profesionálom spustiť priamo k zranenému 63-ročnému Poliakovi. Išlo o horského sprievodcu, ktorý sprevádzal ďalších dvoch turistov z Poľska. "Počasie našťastie povolilo prílet vrtuľníka až na miesto nehody," hovorí Sylvia Galajda zo Strediska Vrtuľníkovej záchrannej zdravotníckej služby.

"Túto nehodu zapríčinil pravdepodobne padajúci kameň. Ktorý buď tohto postihnutého priamo zasiahol, alebo ho nejakým spôsobom ohrozil, on sa chcel uhnúť a následne spadol," hovorí Igor Trgiňa, záchranár.

Išlo o amatérsku akciu

"Muž utrpel poranenia hlavy, krku, mnohopočetné zlomeniny končatín a takisto hrudníka," dodala Galajda. Poliaka nabalili do nosidiel a priamo z miesta ho vrtuľník viezol preč. Lekár sa Poliakovi snažil zachrániť život, no muž zraneniam počas transportu podľahol. Naši horskí záchranári navyše pochybujú o profesionalite sprievodcu.

"Neboli to ani horolezci, ani horskí vodcovia - boli to bežní turisti, ktorí sa vybrali vystúpiť na Gánek. Za prvé, nenašli ani správnu výstupovú trasu," tvrdí Trgiňa. A nie len to. V náročnom teréne nemali žiadne povinné vybavenie. "Nemali so sebou žiadne sedačky, ani lano, ani prilby - to znamená, že toto bola čisto amatérska akcia," dodal.  

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy