Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Po stopách Majora Zemana... až na Kubu! Miesta, kde zastal čas
Zdielať na

Po stopách Majora Zemana... až na Kubu! Miesta, kde zastal čas

Kuba je krajina, ktorá je podľa cestovateľov doslova živým múzeom. Niekto sa tam chodí pozerať, ako dožíva socializmus, iní tam objavujú všetko, čo za sebou zanechali piráti. Na ostrove slobody sa dokonca nakrúcala jedna z epizód prípadov Majora Zemana!

Po stopách Majora Zemana...

Viete, kedy skutočne spoznáte Kubu? Hovorí sa, že až keď opustíte hlavné mesto. Pinar del Río, Viňales - to sú jedny z najkrajších oblastí na vidieku. V druhom mestečku dokonca nájdete hotel, kde sa nakrúcala jedna z epizód 30 prípadov Majora Zemana.

"Ten hotel vyzeral úplne rovnako ako pred 30 rokmi, kedy sa to nakrúcalo. Takže sme mohli precítiť tú atmosféru aj z toho filmu," nadchýnal sa cestovateľ Ivajlo Rasovský. Kuba je však úžasná v tom, že poskytuje exkurzie aj do vzdialenejšej minulosti, ktorú poznáme práve z filmov a dobových dokumentov.

Piráti z Karibiku blúdili v Trinidade

Ku Karibiku neodmysliteľne patria piráti a tých si dosýta užili v azda najtradičnejšom meste Trinidad. Uvoľnenou atmosférou pripomína staré koloniálne časy. "Trinidad leží veľmi blízko pri mori a v minulosti bol častým cieľom pirátov. Jediným spôsobom, ako mohli zmiasť nepriateľa, bolo vybudovať sieť ulíc, v ktorých zablúdil. Ako vidíte, na prvý pohľad pôsobia dosť zmätočne, vyzerá to tu ako labyrint," komentovala sprievodkyňa Raiselis.

Možno preto to pirátov po blúdení v kruhu prestalo baviť a takéto unikáty nestihli ukradnúť. Ľudia Trinidadu žijú akoby na ulici a každý z návštevníkov im vidí až do kuchyne. "Väčšina domov je nalepená na chodníkoch, preto sa stáva často, že ľudia domácim vojdú do obývačky alebo do spálne," smeje sa Raiselis.

Mesto založili začiatkom 16. storočia a dodnes si v ňom môžete vychutnať najlepšie masáže chodidiel na svete. Dôvod? Sú to tieto dlažobné kocky, o ktorých sa vám na konci dňa určite bude snívať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články