Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Chcete vo svete obchodu preraziť? Učte sa po čínsky...
Zdielať na

Chcete vo svete obchodu preraziť? Učte sa po čínsky...

Viete si predstaviť, žeby ste boli riaditeľom firmy, ktorá zamestnáva milión ľudí len v jednej krajine? Na päťmiliónovom Slovensku asi ťažko. V najľudnatejšej krajine sveta, v Číne, je to však reálne. Práve takýto megariaditeľ s ďalšími podnikateľmi tento týždeň navštívil Slovensko, aby podporili vzájomný obchod.

Otvárajú sa nám nové možnosti

"Z ekonomického hľadiska je Čína skutočne fascinujúca," myslí si český makroekonóm Tomáš Sedláček. Čína má miliardu tristo miliónov obyvateľov a je druhou najväčšou ekonomikou sveta. 

S Čínou obchoduje každý a slovenským podnikom pri problémoch krajín eurozóny sa otvárajú nové možnosti. Vzniká Slovensko-ázijská obchodná komora.

Na začiatok si to k nám namierila dvadsiatka šéfov veľkých firiem z dvadsaťmiliónovej provincie Chej-lung-ťiang. "V našej skupine prišli zástupcovia veľkých poľnohospodárskych podnikov, elektrární, či stavebnej firmy, ktorá sa špecializuje na mosty," hovorí predstaviteľka čínskej vlády Dai Chundi.

Čínština nie je ľahký jazyk

Číňania by nechceli len dovážať sem svoje výrobky, ale aj naopak, prípadne otvoriť tu svoje závody. "Je to obojstranné, dohodli sme sa. My máme dobré vína, pretože tie francúzske im už prestávajú chutiť," potvrdil someliér Martin Svátek.

Keby ste rozmýšľali, akú reč dať učiť svoje dieťa, čínština by isto stála za to. Obchodovať sa s ňou bude stále intenzívnejšie a po anglicky dnes už hovorí aj váš pes. Ľahké to však nie je.

Téme sa venuje Richard Jurič. Spojte sa s ním cez facebook

surgeworks.com/ilustračné

Súvisiace články