Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nový zákon o chove psov. Pravidlá sú vraj zle špecifikované
Zdielať na

Nový zákon o chove psov. Pravidlá sú vraj zle špecifikované

Návrh zákona o držaní psov rozdelil ľudí na dva tábory. Chovatelia hovoria o diskriminácii a nezmyselnom zákone, ktorý aj tak nič nevyrieši. Tí, ktorí sa psov boja, by však prijali ešte tvrdšie pravidlá! Veľké psy podľa nich v mestách nemajú čo robiť. Zákaz ich chovu by pokojne prijali už od zajtra.

Odborníci tvrdia: nie sú dobré a zlé psy

Podľa odborníkov sa psy nedajú rozdeliť na dobré a na zlé! Problém je vždy vo výchove a absolútne nezáleží na tom, či ide o veľké plemeno, alebo o nejakú omrvinku.

Aj preto najviac pripomienok k zákonu znie, aby ministerstvo úplne odstránilo zoznam plemien nežiadúcich psov a psov so sprísnenými podmienkami chovu. Parametre, podľa ktorých tieto plemená vyčlenili, sú veľmi zle špecifikované. Zákon by sa navyše mohol dostať aj do sporu s ústavou.

Zákon treba údajne úplne prepracovať

Zákon vraj treba prepracovať úplne. Podľa kritikov rieši len dôsledky a nie prevenciu.  Preto navrhujú, napríklad: každé plemeno nad 15 kilogramov podrobiť testom povahy a na základe výsledkov s ním potom absolvovať špeciálny výcvik, aby potlačili jeho prípadnú agresivitu. Ešte dôslednejšie bude, ak výcvik nariadia každému majiteľovi psa, ktorý ho chová v meste alebo na sídlisku, aby bol ovládateľný skutočne v každej situácii.

Psy nad 40 kg iba s dospelými

Spomenieme aj pripomienku, zakázať vodenie psov nad 40 kilogramov, teda veľkých silných jedincov, osobami mladšími ako 18 rokov. Takéto zvieratá totiž neraz "venčia" 10, 11-ročné deti, ktoré ich nezvládajú. A ďalšia pripomienka navrhuje zákaz množenia psov bez papierov pôvodou. Daňové úniky z ich nelegálneho predaja sa vraj približujú k čiernemu obchodu s alkoholom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Pes_pitbull_fontána_človek

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články