Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Rizikom nie sú psy, ale chovatelia, bránia sa psíčkari
Zdielať na

Rizikom nie sú psy, ale chovatelia, bránia sa psíčkari

Chovateľov psov pobúril návrh ministra pôdohospodárstva, ktorý chce zakázať dve plemená tzv. bojových psov. Od apríla budúceho roka by sa tak nesmeli chovať pittbuly a bandogy. Práve tie sú podľa ministerstva najnebezpečnejšie. Ľudia, ktorí ich chovajú, ale tvrdia, že rizikom nie sú psy, ale ich majitelia. Zákon by mal riešiť predovšetkým ich.

Novela sa majiteľom nepáči

Majitelia psov, ktoré sú označované za bojové, tvrdia: Naši štvornohí miláčikovia nebezpeční nie sú. "V 80 % pohryznú človeka práveže malé plemená, nie veľké," myslí si Marek Mečiar z Kynologického klubu v Handlovej.

V Hlbokom neďaleko Bojníc sa zišli chovatelia plemien, ktoré pripravovaná novela zákona o držaní psov zaradila do rizikovej kategórie. Dve plemená chce ministerstvo pôdohospodárstva zakázať chovať.

"Bezprostredným podnetom na predloženie tohto návrhu zákona bol akútny nárast útokov psov na ľudí, ktoré závažným spôsobom ohrozili život a zdravie dotknutých ľudí," vysvetlila hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Marta Tóth Želeňáková.

Majitelia musia byť zodpovední

Podľa chovateľov treba v prípade útoku psa na človeka hľadať chybu v jeho majiteľovi. "Tak ako je vodič zodpovedný za svoje auto, ktorý spôsobí škodu, musí byť zodpovedný aj majiteľ toho psa," myslí si Ľubomír Oslanec z kynologického klubu v Handlovej.

Chovu takzvaných bojových plemien sa na Slovensku venujú desiatky ľudí. Mnohí patria k európskej špičke. Po zakázaní čo len jedného plemena podľa ich slov vyjde ich práca na zmar.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy