Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Majiteľov agresívnych psov je ťažké potrestať...
Zdielať na

Majiteľov agresívnych psov je ťažké potrestať...

Agresívne psy strpčujú život ľuďom aj na sídliskách. Napríklad v takej Petržalke vraj útočili na iné psy. Zatiaľ. Zákon, ktorý by ochránil ľudí v teritóriu agresívnych psov, u nás však neexistuje.

Agresívne psy na sídliskách

Pokiaľ zviera vážne nezraní človeka, je na Slovensku veľmi ťažké majiteľov potrestať. Znie to možno šialene, ale ľudia z okolia už uvažujú aj o tom, že možno by bolo lepšie, ak bude ďalší útok psov brutálnejší.

Po petržálskych uliciach a parkoch sa denne pohybujú asi štyri mimoriadne agresívne psy. Ich zuby už zranili minimálne 15 iných psov a šiestich zabili. Potvrdili nám to viacerí opýtaní obyvatelia bratislavského sídliska.

Označenie "nebezpečný" pritom pes dostane až po tom, ako zaútočí na človeka. Odvtedy ho majiteľ musí neustále vodiť na vôdzke a s náhubkom. Mnohí však toto nariadenie nerešpektujú a tak agresívne zviera môže kedykoľvek zaútočiť znova.

Priama cesta neexistuje

"Pes je definovaný ako majetok," hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Je teda teoreticky možné odobrať ho majiteľovi súdnou cestou - vyvlastnením majetku. Je to však pomerne komplikovaný proces.

Priama cesta, ako dostať zúrivé zviera z ulíc sídlisk a miest, neexistuje. Ani keď pes útočil už niekoľkokrát, žiadny orgán nemôže nariadiť jeho utratenie. Ruky má zviazané obec aj polícia. Konať môže veterinárna správa, avšak len v prípade, že má zviera infekčné ochorenie.

Čo hovorí zákon?

Podmienky držania psov určuje zákon o držbe psa. Povinnosti majiteľov zvierat upravujú obce a mestá vo všeobecne záväzných nariadeniach. Majiteľ nesmie púštať psa bez vôdzky okrem miest na to určených a tiež musí zabrániť útoku psa na ľudí alebo iné zvieratá. Ak pes pohryzie človeka, maiteľ je povinný nahlásiť to obci a poškodenému nahlásiť svoje údaje. Za najvážnejšie priestupky je pokuta do 165 €. Existujú aj prípady, keď policajný vyšetrovateľ obvinil majiteľa psa z ublíženia na zdraví z nedbanlivosti, lebo porušil príslušný zákon. Za to môže hroziť trest až na jeden rok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy