Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pitbull nie je pitbull. Ministerstvo chce zakázať aj týchto psov
Zdielať na

Pitbull nie je pitbull. Ministerstvo chce zakázať aj týchto psov

Ministerstvo pôdohospodárstva chce zakázať chov psov, ktoré na Slovensku oficiálne nemáme. Ide napríklad o pitbully alebo bandogy. Majú byť zakázané ako nebezpečné, no chovatelia tvrdia, že takéto čistokrvné psy na Slovensku ani nemáme. Európa ich totiž nikdy oficiálne neuznala.

Nemáme ani pitbullov, ani bandogov

Na Slovensku, s výnimkou psov privezených priamo z USA, oficiálne žiadného pitbull teriéra, ani bandoga, nemáme. "Ani jedno z týchto plemien nie je uznané FCI, medzinárodnou kynologickou organizáciou. Ako vy mi dokážete, že ja mám pitbulla," hovorí ppr. Jana Šafářová z oddelenia služobnej kynológie policajného zboru. 

Pôvod psa môže dokázať iba preukaz s jeho rodokmeňom a tak ani zviera, ktoré sa na pitbulla až nápadne podobá, ním oficiálne nie je.  "Aj krížence, ktoré vykazujú znaky výzoru a povahových vlastností, budú brané ako pitbull a bandog a platí to isté," píše sa vo vyjadrení ministerstva. "Môžte povedať, že to je s hocičím krížené. Napríklad so staforodom. A to už nie je nežiaduci pes, iba prísnejšie chovaný," tvrdí Šafářová. 

Viac útočí jazvečík

K rizikovým patrí aj ďalších 11 plemien psov. Rozdeliť ich na dobré a zlé sa ale podľa profesionálnych kynológov nedá! Napríklad na Slovensku najčastejšie útočia krížence, druhý je nemecký ovčiak a pittbula dokonca predbehol aj yorkshirsky teriér a jazvečík. Samozrejme, následky nie sú pri takýchto malých plemenách fatálne.

"Ak človeka usmrtí jazvečík, budeme uvažovať o jeho zaradení do zoznamu," povedala Magda Tóth Želeňáková, hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy