Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Jahnátkov bič na psích chovateľov. Zakážu pitbulla a bandoga
Zdielať na

Jahnátkov bič na psích chovateľov. Zakážu pitbulla a bandoga

Útoky agresívnych psov na ľudí by mali byť minulosťou. To si zrejme myslia úradníci, ktorí pripravujú pre chov štvornohých miláčikov prísnejšie opatrenia. Tie však mnohí chovatelia vnímajú rozpačito. Zaradeniu niektorých plemien na čiernu listinu nebezpečných psov podľa nich chýbajú logické argumenty.

Ministerstvo pôdohospodárstva chce obmedziť chov niektorých plemien psov a dve dokonca zakázať.

Reakcia na útoky psov

Novela zákona o podmienkach pre držanie psov je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ak ju schvália vláda aj parlament, vstúpi do platnosti už v apríli budúceho roka. "Novelou tohto zákona chcel minister Ľubomír Jahnátek zabrániť ďalším útokom agresívnych plemien," uviedla hovorkyňa rezortu Magda Tóth Želeňáková.

Pre držanie 13 plemien budú zrejme platiť sprísnené pravidlá. Chov pitbull teriéra a bandoga chce štát úplne zakázať. "Tieto plemená však budú môcť chovatelia dochovať, avšak už v budúcnosti ich nebudú môcť dovážať na Slovensko," vysvetlila Tóth Želeňaková. Šteniatka narodené po 31. marci by mali byť vykastrované alebo do troch mesiacov od narodenia vyvezené mimo Slovenska.

Majitelia bandogov nechápu

"Neviem, z akého dôvodu sa tam ten bandog dostal na tú listinu, za celú históriu chovu na území Slovenka sa nestal jeden trestoprávny prečin,  kedy by čo i len pohrýzol nejakú osobu a už vôbec nie zabil," poukázal chovateľ Patrik Joba.

Momentálne u nás fungujú dva oficiálne kluby zastrešujúce chov týchto psov šľachtených ako obranárske a ochranárske plemeno. Majitelia bandoga charakterizujú ako psa s úplne vyrovnanou povahou. Zakázanie jeho chovu môže podľa nich priniesť jediné. "Potom sa to vymkne z kontroly, keďže každý si psov zatvorí, ale buďte si istý, že ten chov tu pretrvá," tvrdí Joba.

Prísnejšie podmienky aj pre vlčiakov

Sprísnené podmienky chovu by sa mali týkať aj stredoeurópskeho ovčiaka. "Tie plemená sú pokojné, všetko je to o majiteľoch psov, nie je to o psoch," uviedol Milan Polák z klubu SKÁaRO.

Chovatelia týchto rás si myslia, že sprísnený zákaz bude pre nich likvidačný. Nechápu, prečo sa dostali na zoznam aj tieto psy, keď nie sú známe prípady, že by ublížili ľuďom. Podľa nich toto aj tak situáciu nevrieši. 

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články