Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Detské ihriská. Až 80 percent preliezok je nebezpečných
Zdielať na

Detské ihriská. Až 80 percent preliezok je nebezpečných

Každé tretie ihrisko je údajne nebezpečné! Podľa slovenskej obchodnej inšpekcie až na 80-tich percentách kontrolovaných preliezok, hojdačiek, či šmykľaviek hrozí deťúrencom úraz. Inšpektorom neušiel žiaden detail.

Chýbajú zábradlia

Celé dva týždne inšpektori po celom Slovensku chodili po detských ihriskách. Výsledky sú alarmujúce. Osem z desiatich preliezok má problém. No a za posledné roky sa nielen podľa inšpektorov, ale aj rodičov toho veľa nezmenilo. Najviac zo všetkého chýbajú rôzne zábradlia.

Napríklad železné oká na detských hojdačkách musia mať taký priemer, aby ich dieťa dokázalo bez problémov uchopiť.

Chyby musia odstrániť

Problémom sú stále aj vytŕčajúce skrutky, či príliš veľké rozostupy medzi nášľapnými priečkami. "Nie všetko, čo je nebezpečné bolo aj vyrobené nebezpečné, mohlo sa tak stať zlou inštaláciou, alebo neskorším vandalizmom priamo na mieste," tvrdí riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová.

No a aj to je jeden z dôvodov, prečo inšpektori zatiaľ nedali ani jednu pokutu. Každý prevádzkovateľ dostal termín spolu so zoznamom chýb dokedy ich musí odstrániť.

"Nie sme spokojní ešte s tým stavom aký na trhu máme, doteraz sme kontrolovali verejné priestranstvá a odteraz sa chceme pozrieť aj na škôlky a jasle," dodáva Machútová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články