Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fajčia už 10-ročné deti! K cigaretám sa dostanú ľahko
Zdielať na

Fajčia už 10-ročné deti! K cigaretám sa dostanú ľahko

Podľa výsledkov kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie si mohli tínedžeri vo veku do 18 rokov ešte pred troma rokmi bez problémov kúpiť cigarety v každom druhom obchode. Odvtedy sa situácia zmenila a takmer polovica z nezodpovedných predajcov si vstúpila do svedomia. To sa však nedá povedať o mládeži, ktorá to v trafikách stále skúša.

Čísla sú alarmujúce

Pamätáte si na svoju prvú cigaretu? Až 80% fajčiarov si ju zapáli pred osemnástimi narodeninami. A možno ešte skôr. Dnešné deti nie sú v tomto ohľade o nič lepšie.

"Ak zisťujeme fajčenie u 13-15 ročných a pýtame sa ich, kedy začali prvýkrát fajčiť, viac ako 30% začína vo veku 10 rokov a skôr," potvrdil vedúci odboru podpory zdravia ÚVZ SR Róbert Ochaba.

Najviac fajčiarov pribúda na druhom stupni základnej školy a žiaľ väčšina z nich si zapáli denne. "Čím skôr mladý človek začne fajčiť, tým je nižšia pravdepodobnosť, že bude chcieť niekedy prestať, resp. že sa mu to podarí," doplnil Ochaba.

Opakujú po rodičoch

Hoci fajčiarov medzi dospelými ubúda, dokonca sme v únii na treťom mieste s najnižším počtom ľudí s týmto zlozvykom, deti a mládež idú presne opačným smerom. Často po vzore rodičov.

Kampaň „Na veku záleží“ sa snaží už 14 rokov mariť mladistvým zámer zapáliť si aspoň znížením dostupnosti cigariet. Poučili už vyše 120-tisíc predajcov, že ani dospelý vzhľad nie je zárukou, že človek je plnoletý.

Vyskúšali sme to

My sme skúsili, akú šancu na kúpu cigariet má 17-ročné dievča – stačili dva pokusy a uspela. Našťastie poctivých predajcov je dosť, no ako sme sa od tínedžerky dozvedeli, stačí pár pokusov a tínedžer napokon určite uspeje. Predajcu zjavne neodradí ani hrozba pokuty až do 6600 eur.

Ak vidíte, že si mladiství bez problémov kúpili cigarety, môžete dať avízo o porušovaní zákona či už cez stránku „Na veku záleží“ alebo priamo Slovenskej obchodnej inšpekcii.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články