Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Cesta do Chorvátska. 2 000 € za rýchlosť!
Zdielať na

Cesta do Chorvátska. 2 000 € za rýchlosť!

Aj v tomto roku budú našincom pri Jadrane k dispozícii slovenskí policajti. Teraz vám ponúkneme niekoľko dobrých rád, ako sa vyhnúť pokute a čo robiť v prípade nehody.

Svietiť cez deň nemusíte

Stačí dodržiavať pravidlá a niekoľkohodinová cesta za slnkom a morom vám ubehne ako nič. V prvom rade si skontrolujte stav svojho vozidla a nezabudnite zakúpiť diaľničné známky či elektronické diaľničné poplatky.

V prípade Chorvátska, diaľničné mýto oproti minulemu roku zdraželo o 15 percent. Po ceste dodržiavajte povolenú rýchlosť, nezabudnite, že svietenie v Chorvátsku nie je v lete povinné a telefonovanie počas jazdy je zakázané. Inak možete byť o 67 eur ľahší.

Za dopravné priestupky vám môže hroziť pokuta na mieste do 133 eur, v skrátenom priestupkovom konaní približne až do 2000 eur.

Dohovoríte sa aj po slovensky

Tu sú dôležité telefónne čísla v rámci Chorvátskej republiky. V konečnom dôsledku však pre všetky núdzové situácie platí známe číslo 112, volanie je bezplatné a dohovoríte sa aj po slovensky. Ak budete potrebovať v prípade dopravnej nehody odtiahnuť či opraviť vozidlo, volajte číslo pre pomoc motoristom na cestách, a to 1987.

"V prípade dopravnej nehody alebo v prípade poškodenia vozidla by si slovenskí turisti mali na mieste bezpodmienečne vypýtať potvrdenie o  poškodení vozidla, bez ktorého nemôžu prekročiť štátnu hranicu," informovala Denisa Baloghová z prezídia policajného zboru.

Ak nafúkate hrozí aj väzenie

Šoférovať pod vplyvom alkoholu do 0,5 promile je v Chorvátsku povolené aj naďalej, ak však túto hranicu presiahnete, minimálne pokuta vás neminie. "V prípade, že slovenský vodič nafúka viac ako 0,5 promile, hrozí mu pokuta od 133 eur do približne 2000 eur, alebo väzenie na 60 dní, či zákaz činnosti vedenia motorového vozidla najmenej na rok," dodala Baloghová.

V konečnom dôsledku však budete vinný aj keď máte menej ako 0,5 promile, no ste účastníkom dopravnej nehody. To už vám nepomôžu ani naši, a teda slovenskí policajti pôsobiaci v Chorvátsku od júla do augusta.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články