Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Toto je ulička záchrany! Môže rozhodnúť o živote a smrti
Zdielať na

Toto je ulička záchrany! Môže rozhodnúť o živote a smrti

Stane sa vám nehoda, okamžite potrebujete vy, alebo vaši blízki lekársku pomoc, no ani po dlhých minútach čakania nepočuť sirénu rýchlej zdravotnej služby? Žiaľ, podobné situácie sa na našich cestách odohrávajú denne. A nie je to vinou sanitiek. O minúty, ktoré často rozhodujú medzi životom a smrťou, ich oberajú egoistickí vodiči.

Zrejme každý vodič sa už niekedy ocitol v zápche na diaľnici. Všetci stoja, no zrazu počuť húkanie sanitky, ktorá sa len veľmi pomaly približuje. Pomaly preto, lebo sa musí predierať pomedzi autá často až nalepené na seba. Rakúšania prišli s nápadom tzv. uličky záchrany. 

Urýchlenie príchodu sanitky

Od prvého januára bude povinnosťou vodičov ju vytvoriť. V praxi to znamená, že keď sa na diaľniciach a rýchlostných cestách vytvorí zápcha, dajú sa všetky autá vľavo doľava, a tie, ktoré sú vpravo, doprava až na odstavný pruh. To urýchli príchod záchranárov na miesto nehody až o 4 minúty. A tak v budúcnosti zachránite životy.

Kaliňák: Je to zaujímavý nápad

Podobne to funguje aj v Českej republike. Pokusy o verejnú diskusiu boli už aj u nás, no zatiaľ bezúspešne. Zákon, aký majú Rakúšania od januára v platnosti, u nás zatiaľ nehrozí. "Je to dlhá výchova, určite sa k tomu vrátime aj cestou autoškôl, že budeme chcieť možno nejakú takúto úpravu, je to zaujímavý nápad," tvrdí minister vnútra Robert Kaliňák.

Čo sa deje vzadu?

Expert na dopravu si myslí, že aj prirodzene môže vodič reagovať, bez toho, aby mu to prikazoval zákon. Niekdy je podľa neho sledovať to, čo sa deje vzadu, dôležitejšie než situácia pred vami. "Sledovať si aj čo sa deje za vozidlom, takže priebežne monitorovať aj zrkadlá...," hovorí dopravný expert Maroš Palesch.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články