Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Až tretina žien trpí po sexe depresiami, trvrdia odborníci
Zdielať na

Až tretina žien trpí po sexe depresiami, trvrdia odborníci

Milovanie, nežnosti, orgazmus... Aj vyslovene pozitívne pôžitky môžu byť zdrojom smútku či dokonca sĺz. Nedávny výskum odhalil, že pocity vzrušenia nás po sexe ľahko uvrhnú do depresie.

UPOZORNENIE: Obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

Je možné zažiť úžasný sex, a potom sa cítiť pod psa? Môže nás orgazmus uvrhnúť do depresie? Na otázku, čo sa presne deje, keď pocity vzrušenia vystrieda úzkosť a smútok, odpovedá nedávna štúdia vykonaná na Queensland University of Technology v západnej Austrálii. 

Prevažuje pocit melanchólie

Autori štúdie, ktorá bola zverejnená v magazíne Science Daily, sa však zhodujú, že príčiny tohto rozpoloženia sú stále nejasné. Depresívne stavy po sexe sú podľa nich prevažne subjektívne záležitosti a každá z nás ich vníma iným spôsobom.

Jedna z pozorovaných žien napríklad túto skúsenosť prirovnala k pocitu melanchólie, ktorej pôvod sa nedá určiť. "Nebolo to tak, že by mi chýbala láska alebo náklonnosť k partnerovi," uviedla.

Aj po dobrom sexe...

Podľa výskumu nás depresia môže dokonca dostihnúť aj po úžasnom sexuálnom zážitku končiacom vyvrcholením. Špecialista z oboru doktor Michael Krychman dokonca tvrdí, že postkoitálna depresia pramení priamo z orgazmu.

"Orgazmus vyvoláva silné hormonálne zmeny, ktoré môžu byť príčinou týchto nechcených pocitov," vysvetľuje. Doktor tento pocit prirovnáva k výčitkám svedomia.

Lízatko pred spaním

Sex tak pre niekoho môže byť rovnako dobrý ako lízatko pred spaním. Vychutnáte si jeho úžasnú chuť, precvičíte jazyk aj sacie reflexy, ale potom sa nemôžete zbaviť pocitu, že ste to nemali robiť.

Pocity viny či frustrácie bezprostredne po sexe tak podľa Krychmana môžu prameniť aj zo spôsobu výchovy a náboženských či iných morálnych vplyvov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články