Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vražda, impotencia či adopcia. Pre toto sa ľudia nesobášia
Zdielať na

Vražda, impotencia či adopcia. Pre toto sa ľudia nesobášia

"Ak poznáte prekážku pri uzatváraní manželstva prehovorte teraz, alebo mlčte navždy" - táto veta je známa nielen z filmov, ale aj z našich kostolov, kde zaznieva pred sobášom dvoch snúbencov. Viete však, čo konkrétne znamená?

Rodina si nesmie vziať rodinu

Až 12 výhovoriek vás môže "zachrániť" pred vstupom do chomúta. Prekážkou je sľub čistoty, posvätný rád alebo švagrovstvo.

"Je neplatné také manželstvo, ktoré by chceli uzatvoriť muž a pokrvní ženy v priamej línii a žena a pokrvní muža v priamej línii," hovorí Mons. JCDr. Tibor Hajdu, právnik Arcibiskupského úradu v Bratislave.

Brata nebohého muža smie

"Stalo sa, že až v príprave na manželstvo zistili, že sú pokrvní," tvrdí ďalej právnik. Zobrať sa nemôžu ani chlapec a dievča, ktorí boli adpotovaní do tej istej rodiny - pretože spolu vyrastali ako brat a sestra.

V praxi to znamená, že ak žene umrie, partnerka sa môže znova vydať za jeho brata. Nemohla by si však napríklad zobrať jeho syna z predošlého manželstva aj napriek tomu, že ju s ním neviaže žiadne pokrvné puto.

Impotencia je veľký problém

Ďalšou prekážkou je trvalá  impotencia - nie dočasná. Ak je ale jeden zo snúbencov neplodný, zobrať sa môžu. Medzi kurióznejšie podmienky patrí napríklad fakt, že sa nemôžete vziať, ak ste niekoho zavraždili kvôli súčasnému partnerovi.

Čo Boh spojil...

"Najčastejšie sa stretávame s prekážkou, že predchádzajúce manželstvo stále trvá a nebolo ukončené," dodáva právnik.

Nie, mnohoženstvo u nás povolené nie je - ide o to, že cirkev nepripúšťa rozvod, a preto ak nepokrstený muž alebo žena už niekedy v živote mali civilný sobáš - ich manželstvo stále trvá aj keď ich súd rozviedol.

ISIFA

Súvisiace články