Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozor na SMS-kovanie pri chôdzi! Môžete zle dopadnúť...
Zdielať na

Pozor na SMS-kovanie pri chôdzi! Môžete zle dopadnúť...

Určite to mnohí poznajú. Pohľad upretý na displej mobilného telefónu a svet okolo nás prestáva existovať. Cestu na autobus či do obchodu často využívame na písanie SMS-iek. A málokto si uvedomuje, ako nepekne to môže dopadnúť. Vo Philadelphii dokonca vznikol chodník pre smskujúcich.

Zoči voči medvedďovi

Všetci fanatickí pisatelia SMS-iek by mali zobrať ponaučenie z muža, ktorého stálo smskovanie takmer život. Svet nedávno obleteli zábery ako sa pohrúžený do mobilu stretol zoči voči s obrovským medveďom. "Dostal som veľmi tvrdú lekciu, už nebudem smskovať počas chôdze," uviedol Vaz Ternandenvan. Našťastie stihol zobrať nohy na plecia a zvieraťu, ktoré sa práve obzeralo po raňajkách ušiel. Menej šťastia mala žena, ktorej sa stal osudným bazén v nákupnom centre. Pozrite si reportáž...

Chodník pre SMS-károv

Nápad ako obmedziť počet nehôd a úrazov zapríčinených upreným pohľadom na mobil vznikol vo Philadelphii na prvého apríla. Na chodníkoch nakreslili pruhy, ktoré označujú, že tu sa chodci môžu bezpečne venovať svojmu mobilu. Mal to byť len žart, no už o pár dní sa ukázalo, že by takýto chodník pre SMS-károv mohol byť skutočne užitočný a obľúbený.

Realita na Slovensku?

Otázkou ostáva, či by sa takýto špeciálny chodník pre ľudí, čo miesto pred seba, pozerajú radšej na telefón, mohol stať realitou aj na Slovensku. "Mestá a obce sa riadia zákonom o pozemných komunikáciách a príslušnou vyhláškou, ktorá presne stanovuje vodorovné tak ako aj zvislé dopravné značenie, to znamená, že za dopravnými značkami je znázornený úsek pre chodcov a úsek pre cyklistov," uviedol Tomáš Halán, hovorca mestskej časti Bratislava - Staré Mesto.

Presadiť si chodník pre mobilových maniakov by teda okrem iného, vyžadovalo vypracovať podrobný projekt a s touto žiadosťou sa obrátiť na dopravnú komisiu. Meniť by sa pre nové značenie chodníka musel aj samotný zákon. Polícia počet dopravných nehôd zapríčinených upreným pohľadom na mobil neeviduje. 

Súvisiace články