Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Potravinový škandál! Z našich obchodov sťahujú mlieko
Zdielať na

Potravinový škandál! Z našich obchodov sťahujú mlieko

Máme tu ďalší potravinový škandál! Tento krát ale nejde o prešľap z Poľska, pochybil slovenský výrobca. Na pulty obchodov sa totiž dostali škatule mlieka, v ktorých sa ale ukrývala akási bezfarebná voda.

Ako prvý priniesol túto informáciu portál aktuálne.sk. Náš Reportér Rastislav Striško sa však na kauzu pozrel podrobnejšie a zistil, že ľudia, ktorí si takýto výrobok kúpili, nie sú v ohrození.

Namiesto mlieka, voda

Portálu aktualne.sk sa ozvala čitateľka, ktorá keď si naliala mlieko do pohára, zostala v šoku. V pohári totiž mala skôr vodu. Má ísť o nízkotučné mlieko Rajo s dátumom spotreby 28. marca 2012 a šaržu S/8 06:12 16229.

Spoločnosť predáva mlieko v rámci celého Slovenska a eviduje 444 zákazníckych reklamácií. Zdravie ľudí, ktorí takéto mlieko skonzumovali, nie je ani nebolo ohrozené. Inšpektori regionálnej potravinovej správy vykonali viacero kontrol v podniku, nezistili však žiadne nedostatky alebo odchýlky.

Kompetentné orgány už konajú

Spoločnosť Rajo verejnosť o tomto probléme neinformovala, ale problém eviduje. V tomto prípade konajú už kompetentné štátne orgány. "Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku Rajo, a.s. prijal 24.1.2012 opatrenia. Regionálna veterinárna a potravinová správa Bratislava začala vo veci správne konanie," uviedla Pavlína Komárová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Vyjadrenie spoločnosti

"Trvanlivé mlieko sa vyrába ultrapasterizáciou surového kravského mlieka, ktoré prirodzene obsahujú mikroorganizmy, ktoré produkujú špecifické enzýmy zapríčiňujúce zrážanie mlieka. Utrapasterizácia síce zničí mikroorganizmy, ale nedokáže tieto enzýmy úplne deaktivovať. ich nízka aktivita sa prejaví až po dlhom čase, preto zmeny v kvalite mlieka nie je možné odhaliť bežnými štandardnými testami, ktoré sa pravidelne pri každej výrobe vykonávajú. Pravdepodobnosť výskytu uvedených enzýmov je nízka, nie je však vylúčená preto je možné z času na čas na trhu nájsť i vyzrážané mlieko. Takto vyzrážané mlieko nie je v žiadnom prípade zdraviu nebezpečné, mlieko nie je ani kyslé, nevyhovujúce sú však jeho zmyslové vlastnosti," uvádza sa vo vyjadrení spoločnosti Rajo.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články