Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovák na Aljaške: Ak na WC, tak jedine so zbraňou a lopatou
Zdielať na

Slovák na Aljaške: Ak na WC, tak jedine so zbraňou a lopatou

Drsná príroda ho neodradila. Naopak, zvíťazila vidina zlata. Presne preto sa rozhodol Peter zo Žiliny skúsiť svoje šťastie a na Aljaške začal ryžovať zlato. Priatelia ho však varovali pred nástrahami prírody, tak sa Peter naučil, ako prežiť. Možno neuveríte, ale dôležitým bodom je aj "odskočiť si" jedine so zbraňou a lopatou.

31-ročného Petra Šveca už predtým varovala fotografia zastreleného medveďa v miestnych novinách. Len niekoľko dní pred jeho príchodom totiž prepadol miestny kemp. Rodák zo Žiliny žije už 8 rokov v slnečnej Kalifornii. no drsnosť Aljašky nepodceňoval.

Maros Kocan

So zbraňou aj v posteli

 "Na Aljaške v divokej prírode na vás občas číha veľa nástrah. Je úplne bežné, že vás môže kedykoľvek prepadnúť medveď. V aute som celý čas spal so zbraňou vedľa mňa," spomína. Na ťažbu zlata si okrem iného priniesol aj tzv dredge - niečo ako vysávač na riečne dno, pomocou ktorého sa zlato ťaží.

Maros Kocan

K záchodu patrí aj lopata

 A spolu s ním nezabudol ani na lopatu. Na jednej fotografii vidieť aj jeho improvizovaný záchod: tolaetný papier na "prírodnom" stojane a zbraň s lopatou. Tá mu však slúžila na jediné - ak chcel, aby ho medveď nevyňuchal, musel po sebe všetko dôkladne zakopať.

"Kamarát mi povedal, že mám kvôli vlastnej bezpečnosti po sebe všetko upratať a nie len jedlo. Ale odviedol som dobrú prácu a mal som šťastie, lebo ma nikto neprišiel navštíviť," smeje sa Peter.

Maros Kocan

Zlato za to stojí...

Šťastie ho skutočne neobišlo. Za všetko "naryžované" zlato si uhradil náklady spojené s touto nezvyčajnou dovolenkou. "Určite by som sa chcel na Aljašku ešte vrátiť. Všetko závisí od ceny zlata."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy