Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šialenec Breivik zabíjal pod vplyvom drog
Zdielať na

Šialenec Breivik zabíjal pod vplyvom drog

Anders Behring Breivik, ktorý má po útokoch 22. júla na svedomí 77 ľudských životov, konal pod vplyvom drog. Nórskeho pravicového extrémistu z toho svedčili výsledky krvných testov.

V pondelňajšom rozhovore pre tlačovú agentúru AFP to uviedol policajný prokurátor Paal-Fredrik Hjor Kraby.

Samotný Breivik sa vo svojom 1500-stranovom manifeste zverejnenom krátko pred útokmi priznáva k užívaniu anabolických steroidov. Jeho advokát Geir Lippestad ešte 26. júla potvrdil, že pred odpálením bomby v Osle a masakrou na ostrove Utöya užil drogy, aby si zachoval "silu, výkonnosť a bdelosť".

"Môžem potvrdiť, že užíval nelegálne drogy. Nechcem sa ale vyjadrovať k tomu, aký druh konkrétne," povedal v pondelok Hjor Kraby. "Je zrejmé, že užíval steroidy, ale užíval aj iné drogy, čo nechcem rozvádzať," dodal prokurátor.

Uviedol aj to, že Breivikov duševný stav začali preverovať dvaja psychiatrickí experti. Tí určia, či sa bude môcť zodpovedať zo svojich otrasných činov.

Polícia dala psychiatrom k dispozícii potrebné časti spisu a aj záznamy zo všetkých troch výsluchov, ktoré 32-ročný útočník absolvoval po svojom zadržaní. Prvé osobné pohovory by sa podľa Hjora Krabyho mali uskutočniť ešte tento týždeň. Svoju záverečnú správu majú psychiatri odovzdať 1. novembra.

Nórsky súd Breivika obvinil z terorizmu, za čo mu hrozí 22 rokov za mrežami.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy