Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kvety a 150 tisíc ľudí v centre. Nórsko smútilo za obeťami
Zdielať na

Kvety a 150 tisíc ľudí v centre. Nórsko smútilo za obeťami

150 tisíc ľudí sa zhromaždilo v nórskom hlavnom meste Oslo. A to preto, aby si pripomenuli 76 obetí piatkovej masakry. Mnohí v rukách držali kvety na počesť krajanom, ktorí neprežili bombový útok a streľbu na ostrove Utöya. Breivikov obhajca tvrdí, že jeho mandant je duševne chorý.

Viacerí Nóri sú sklamaní z postupu nórskej polície, podľa nich nebola schopná reagovať promptne. Viac sa dozviete TU.

Anders Breivik zabil v hlavnom meste Oslo a na ostrove spolu 76 ľudí. Počas prvého predvedenia pred sudcu sa obával, že ho zabijú rozhnevaní spoluobčania. Tvrdí to jeho advokát Geir Lippestad. Breivik si podľa neho myslí, že jeho mandant je duševne chorý. Tvrdí, že je vo vojne a všetko prebieha podľa plánu.

"Breivik žil u matky, aby tak vykryl náklady spojené s prípravou atentátu," píše nemecký denník Bild. Odsudzoval feminizmus, rozklad rodiny a promiskuitu.

"Očakával to. Má úplne odlišné vnímanie skutočnosti ako my ostatní Nóri. Napríklad si myslí, že v nórskych väzniciach existuje mučenie," povedal advokát.

Tridsaťdvaročný extrémista sa považuje za nevinného a na súde sa obhajoval tvrdením, že chcel zachrániť Európu pred islamom. 

Sudca Kim Heger uviedol, že Breivik bude na samotke, pričom nesmie dostávať listy či prijímať návštevy. Do začiatku procesu môže uplynúť aj rok. "Obvinený dnes podal výpovede, ktoré si vyžadujú ďalšie vyšetrovanie. Napríklad jeho slová, že v našej organizácii sú dve ďalšie bunky," povedal Heger na tlačovej konferencii. Znamenalo by to, že neútočil sám a mal spolupracovníkov. 

"Po tragédii sa miestni ľudia chovali pomerne zdržanlivo. Keď teraz zbadali Breivika, prepukla zúrivosť," opisoval situáciu v Osle reportér britského denníka The Guardian Mark Townsend.

Nórsko_Oslo_ľudia smútia za obeťami_kvety

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy