Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Príbehy tých, čo prežili vyčíňanie šialeného strelca...
Zdielať na

Príbehy tých, čo prežili vyčíňanie šialeného strelca...

Z výpovedí príbuzných obetí, ale aj tých, ktorí tragédiu na ostrove Utoya prežili, behá mráz po chrbte. Toto sú osudy ľudí, čo prežili piatkové besnenie Andersa Behringa Breivika (32)...

Až neskutočne pôsobia príbehy dvoch ľudí. Ženy, ktorá nórskeho strelca prekukla a on ju zastrelil  medzi prvými a mladíka, ktorý prežil ranu istoty. Adrian (21) dnes mohol namiesto nemocnice ležať na cintoríne. Od strelcovej zbrane ho delilo iba pár metrov.

"Pozeral som sa priamo do hlavne. Začal som ho prosiť, aby nestrieľal. Neviem, či práve to zabralo. Možno len nechcel zabiť jednu osobu, ale na jeden výstrel viacero. Možno ma ušetril, lebo som biely," spomína. Breivik ale neušetril správkyňu Utoye Moniku. Obaja boli na trajekte, ktorý  viezol ľudí na na ostrov.

Žena, ktorú prezývali Matkou ostrova, ho zrejme začala upodozrievať. A to pre zanietenosť, s ktorou o útoku v Osle rozprával. Vrah ju zastrelil medzi prvými.

Breivik zabil v hlavnom meste Oslo a na ostrove spolu 76 ľudí. Počas prvého predvedenia pred sudcu sa obával, že ho zabijú rozhnevaní spoluobčania. Tvrdí to jeho advokát Geir Lippestad.

"Očakával to. Má úplne odlišné vnímanie skutočnosti ako my ostatní Nóri. Napríklad si myslí, že v nórskych väzniciach existuje mučenie," povedal advokát.

Tridsaťdvaročný extrémista sa považuje za nevinného a na súde sa obhajoval tvrdením, že chcel zachrániť Európu pred islamom. V prípade uznania viny Breivikovi hrozí maximálne 21-ročný trest. Ten je však možné predĺžiť, ak súd uzná, že predstavuje mimoriadne nebezpečenstvo pre spoločnosť.

Spomienka na obete piatkových útokov v Osle a na blízkom ostrove, prilákala takmer 150-tisíc ľudí. Obyvatelia celého Nórska a ostatných škandinávskych krajín si masakru ešte predtým pripomenuli minútou ticha.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy