Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Si odporný zradca, kričali na strelca rozzúrení Nóri
Zdielať na

VIDEO: Si odporný zradca, kričali na strelca rozzúrení Nóri

Anders Behring Breivik (32) nebol osamelým strelcom. Po 35 minútovom úvodnom výsluchu to povedala jedna zo sudkýň. Proces s vrahom sa naplno začne možno až o rok. Polícia spresnila počet jeho obetí. Atentátnik ich zabil o niekoľko menej, ako sa predpokladalo.

"Odporný zradca! Zradil si nás aj našu krajinu," kričali na Breivika zhromaždený Nóri. A to v momente, keď ho eskorta privážala pred súd. Niektorí z nich dokonca zaútočili na modré Volvo. Mysleli si, že práve v ňom sedí šialený strelec.

Tragická udalosť na ostrove Utoya má aj svojich hrdinov. Ukázalo sa, že 32-ročný útočník plánoval masaker väčších rozmerov. Na ostrove zrejme plánoval odpáliť nálož. Podrobnosti TU.

Pri výrobe bomby použil aj hnojivo z Poľska. Asi 100 kilogramov materiálu určeného na poľnohospodárske účely si objednal prostredníctvom internetu. Potvrdila to spravodajská služba ABW. Podľa nej však množstvo hnojiva "nebolo zásadné". K transakcii došlo oficiálnou cestou a bola legálna.

Sudca Kim Heger uviedol, že Breivik bude na samotke, pričom nesmie dostávať listy či prijímať návštevy. Do začiatku procesu môže uplynúť aj rok. "Obvinený dnes podal výpovede, ktoré si vyžadujú ďalšie vyšetrovanie. Napríklad jeho slová, že v našej organizácii sú dve ďalšie bunky," povedal Heger na tlačovej konferencii. Znamenalo by to, že neútočil sám a mal spolupracovníkov. Súdu povedal, že chcel zachrániť Európu od islamu.

"Po tragédii sa miestni ľudia chovali pomerne zdržanlivo. Keď teraz zbadali Breivika, prepukla zúrivosť," opisoval situáciu v Osle reportér britského denníka The Guardian Mark Townsend.

Vo svojom manifeste písal Breivik aj o Slovensku. Páčilo sa mu, ako sa k rómskemu problému stavajú niektorí politici. Vyzdvihol aj SNS Jána Slotu a jeho nacionálne správanie sa. Európu delil na tri rasy. Slovensko podľa Breivika patrí do nordicko - germánskej skupiny.

Plno špiny na zemi po obrovskej explózii, mŕtve telá či zakrvavení ľudia. Takýto obraz sa naskytol Johanovi Kristianovi Tanbergovi, keď sa v piatok ocitol v nórskom hlavnom meste. To, čo videl, natočil. A teraz svoj film zverejnil. 

Breivik nečelí len obvineniam z masovej vraždy. Zodpovedá sa aj z terorizmu. Bezpečnostné zložky v Európe sa obávajú, že by mohol mať nasledovníkov.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy