Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nórsky strelec Breivik pred súdom: Som nevinný!
Zdielať na

Nórsky strelec Breivik pred súdom: Som nevinný!

Atentátnik Anders Behring Breivik, ktorý pri piatkových útokoch v Nórsku zabil 93 ľudí, prvýkrát predstúpil pred súd. Stalo sa tak hodinu po tom, ako si celé Nórsko na pravé poludnie pripomenulo obete masakry. Strelec pred súdom povedal, že sa cíti nevinný.

Samotný Breivik sa podľa polície priznal ku všetkému. Zodpovednosť za obete ale prijať odmieta. Uznáva, že jeho čin bol odporný, no vraj aj nevyhnutný. Zopakoval to aj počas prvého súdneho procesu, ktorý trval asi 30 minút.

Šialený útočník, ktorý nenávidel multikulturalizmus, moslimov a ľavicu a chcel podľa vlastných slov zmeniť spoločnosť.

Maximálny trest, ktorý môže dostať, je 21 rokov.  Ak súd ale uzná, že odsúdený predstavuje nebezpečenstvo pre verejnosť, môže byť podľa BBC ešte vyšší.

Tragická udalosť na ostrove Utoya má aj svojich hrdinov. Ukázalo sa, že 32-ročný útočník plánoval masaker väčších rozmerov. Na ostrove zrejme tiež plánoval odpáliť nálož. Podrobnosti TU.

Vo svojom manifeste písal aj o Slovensku. Páčilo sa mu, ako sa k rómskemu problému stavajú niektorí politici. Vyzdvihol aj SNS Jána Slotu a jeho nacionálne správanie sa. Európu delil na tri rasy. Slovensko podľa Breivika patrí do nordicko - germánskej skupiny.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy