Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zápisky, z ktorých mrazí... Šialený vrah masaker pripravoval dlho
Zdielať na

Zápisky, z ktorých mrazí... Šialený vrah masaker pripravoval dlho

32 / ročný Nór podozrivý z piatkového atentátu na vládnu štvrť v Osle a streľby na neďalekom ostrove sa na masaker pripravoval už od roku 2009.

Vyplýva to z jeho zápiskov, v ktorých načrtol víziu Európy bez multikultúry a moslimov. Taktiež v nich popísal aj prípravy na teroristický útok. Podozrivý Breivik je ochotný všetko pred súdom vysvetliť.

Anders Behring Breivik od roku 2006 napísal a na internet umiestnil 1500 stranový manifest, v ktorom pod svojim pseudonymom Andrew Berwich rozpísal svoje radikálne názory. V texte sa zaoberá "rasovou vojnou" a otázkou. ako by bolo možné Európu oslobodiť od prisťahovalcov.

V poslednom príspevku je údajne aj veta: "Myslím, že toto je posledný príspevok, ktorý píšem. Je piatok, 22. júna, 12:51."

Zhruba o 1,5 hodiny neskôr ovládol vládnou štvrťou v centre Osla výbuch bomby, ktorý zabil sedem ľudí. Potom šialenec postrieľal najmenej 85 ľudí v mládežníckom tábore na neďalekom ostrove.

Prípravy jeho vyčíňania aj v Prahe

O svojom pražskom pobyte sa Breivik zmienil v pasáži, v ktorej sa vyjadril, že si chce zaobstarať nové zbrane. "Vlastne by som chcel nadviazať kontakt s Hells Angels (motorkársky gang) v Prahe, Berlína alebo Kodani. Ale stratil som motiváciu behom prvých dní v Prahe. Teraz musím zohnať poloautomatickú pušku a glock (pištoľ) legálne. "

V Osle je aj štáb JOJky. Ako to tam vyzerá si môžete prečítať TU.

Popis teroristických útokov

Podrobne popisuje aj plány an teroristické útoky a na to, že musí zariadiť vlastnú farmu a kúpiť hnojivo, z ktorého sa dajú vyrobiť výbušniny. Vo svojich zápiskoch hovorí aj o infiltrovaní sa do nepriateľských organizácií, čo môže byť spôsob ako sa dostať k neprípustným cieľom. "Ak chcete získať prácu v letnom tábore napojenom na najväčšiu politickú stranu, existuje spôsob, ako to dosiahnuť. Premiér takéto tábory obvykle v lete navštevuje," píše údajný strelec. Úryvky z jeho textov zverejnil server nórskeho denníku Bergens Tidende.

Video vyzýva na boj proti islamu...

Na internete sa taktiež objavilo 12-minútové video, ktorá zrejme patrí Breivikovi. Podľa nórskeho denníka VG sa podozrivý priznal, že materiály na internet umiestnil. Toto video vyzýva k boji proti islamu a obsahuje fotografie Breivika. Presne tie, ktoré mal na svojom profile na sociálnej sieti Facebook. Video, ktoré údajne bolo na internet "zavesené" v piatok, nie je dostupné.

nrk.no

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy