Polojasno
22°
Bratislava
Bombový útok a streľba do ľudí. Môže za to Nór...
Zdielať na

Bombový útok a streľba do ľudí. Môže za to Nór...

Muž, ktorého zatkla polícia po krvavej streľbe na ostrove pri hlavnom meste Oslo, je Nór. Povedal to nórsky minister spravodlivosti Knut Storberget, podľa ktorého je spojený aj s atentátmi v hlavnom meste Oslo.

"Bol som informovaný, že ide o Nóra," uviedol minister na tlačovej konferencii. Bližšie detaily zatiaľ neposkytol. Svedkovia rovnako uviedli, že strelec bol európskeho vzhľadu a hovoril po nórsky.

Muž prezlečený za policajta spustil streľbu na stretnutí mládeže nórskej Robotníckej strany na ostrove Utöya. Podľa ministra "niekoľko ľudí zomrelo a niekoľko ďalších utrpelo zranenia".

Médiá citujúce políciu uvádzajú "deväť až desať" obetí. Polícia na ostrove našla aj nevybuchnuté nálože. Storberget tiež potvrdil, že silný výbuch, ktorý otriasol nórskym hlavným mestom Oslo, zabil najmenej siedmich ľudí a 10 ďalších vážne zranil.

Podľa polície je zadržaný Nór zapojený do oboch útokov. Motív činov však zatiaľ ostáva neznámy. "Je príliš skoro povedať, čo je za tým," uviedol premiér Jens Stoltenberg, ktorý sa na tlačovej konferencii rovnako zúčastnil. "Odpoveďou na násilie je viac demokracie, viac ľudskosti, ale už žiadna naivita," zdôraznil premiér.

Podľa agentúry Reuters ide o najväčší útok v západnej Európe od útokov na londýnske metro v roku 2005. Počet obetí podľa polície ešte nemusí byť konečný.

news.sky.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy