Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
19 Slovákov z Breivikovho zoznamu: Tu sú ich reakcie
Zdielať na

19 Slovákov z Breivikovho zoznamu: Tu sú ich reakcie

Televízia JOJ disponuje kompletným zoznamom slovenských e-mailových adries, na ktoré nórsky šialenec rozposlal hodinu a pol pred krvavou masakrou svoj manifest. A pokúsili sme sa skontaktovať s každým z nich. Reakcie sú rôzne, no väčšina slovenských adresátov o tom hovorí so strachom...

"Písal som si s ním asi pred rokom na Facebooku, na fóre SIOE (Stop Islamisation Of Europe), keď som si túto stránku pridal ako "like". Napísal mi len, že som odvážny, že takto verejne prezentujem svoj názor," napísal nám mladík z východného Slovenska.

"Môžem vám povedať, že ja som z toho v takom šoku, ale v takom šoku, že neviem. Celá sa trasiem. Neviem, neviem," priznala neveriaco žena z Bratislavy.

E-maily nevynechali žiadne miesta od Košíc až po Bratislavu. Pre bezpečnosť neuvádzame bližšie údaje k osobám, ktoré sa za nimi skrývajú. Nevynechali však ani vysokoškolákov.

"Spomínaný email od nórskeho šialenca som si prečítal v utorok tohto týždňa a nestačil som sa diviť, prečo bol zaslaný mne. Spomínam si, že na facebooku mi poslal žiadosť o priateľstvo, ktorú som potvrdil, no neskor som si ho vymazal," priznáva vysokoškolák.

Ďalší muž priznal, že pred pol rokom bol na Facebooku v skupine Stop islamizácii, Európa, zobuď sa. Na Breivikov e-mail ani on nereagoval: "Jeho beštiálne činy hodnotím s vysokým opovrhnutím. Políciu som nekontaktoval. Nie som prívržencom žiadnych extrémistických strán, či už pravicových alebo ľavicových."

A napokon jeden z e-mailov bol doručený aj istej organizácii. "Ten manifest do toho e-mailu prišiel od Breivika. Ale vzhľadom na to, že ten email sme nevyužívali v minulosti, ani teraz ho nevyužívame, nevedeli sme o tom, že ten manifest prišiel. Až na základe vašich informácií."

Niektoré zo slovenských adries však už neexistujú.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy