Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Breivik chce šéfovať armáde, vysielali sme NAŽIVO z Osla
Zdielať na

Breivik chce šéfovať armáde, vysielali sme NAŽIVO z Osla

Atentátnik z Nórska odmietol vypovedať bez splnenia podmienok. A tými sú abdikácia nórskeho kráľa, demisia vlády a generálneho štábu a menovanie svojej "maličkosti" do čela armády... Nórsky parlament na pondelok zorganizoval mimoriadnu schôdzu. Sledujte práve teraz priamy prenos z Osla!

AKTUÁLNE: Masakre z 22. júla sa mimoriadne venuje aj nórsky parlament. Zorganizoval spomienkový obrad venovaný jeho obetiam, na ktorom sa účastnia aj kráľ Harald V., korunný princ Haakon a premiér Jens Stoltenberg.

Anders Breivik aj napriek svojim požiadavkám s vyšetrovateľmi pri poslednom výsluchu spolupracoval. Podľa ich šéfa Paal-Fredrika Hjort Krabyho s výnimkou jednej, ku ktorej sa odmieta vyjadriť - a to ďalších spolupracovníkov.

Breivik sa momentálne nachádza v prísne stráženej väznici. Má byť tiež podrobený psychiatrickým testom, aby sa zistilo, či ho možno považovať za trestne zodpovedného. Výsledky expertízy by mohli byť hotové v novembri.

"Nie je príliš pravdepodobné, že by to bol psychotik," vyjadril sa predseda súdnej lekárskej komisie, ktorá má skúmať Breivikovo duševné zdravie. Podľa neho sú totiž psychotici schopní len veľmi jednoduchých úkonov a cesta z Osla, kde odpálil bombu, na ostrov Utöya, kde vraždil mladých ľudí, by bola nad ich sily. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy