Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nórsky masový vrah Breivik: Plánoval útoky aj na kráľovský palác
Zdielať na

Nórsky masový vrah Breivik: Plánoval útoky aj na kráľovský palác

Štátny smútok v Nórsku sa po hrôzach prežitých minulý týždeň začal oficiálne už v piatok. V ten istý deň však na súde vypočúvali aj atentátnika Andersa Breivika, ktorý za hrôzami stojí. Podľa nórskeho denníka výbuch v Osle a vraždenie mladých ľudí na ostrove Utoya neboli v plánoch na masakru jediné...

Na svedomí má smrť takmer 80 ľudí a hrôzu po celom svete. Jeho plán však bol podľa slov jedného zo žalobcov prítomných na piatkovom vypočúvaní postupný. Ako informuje nórsky denník Verdens Gang, v piatok 22. júla chcel Breivik zaútočiť len na sídlo vlády pre jej postoj k multikulturalizmu a na ostrov Utoya.

Na radu malo prísť aj sídlo nórskej kráľovskej rodiny pre jeho symbolickú hodnotu a potom budova vládnej Robotníckej strany pre jej ústretovú politiku voči moslimským imigrantom.

V piatok tiež v Nórsku pochovali prvú obeť vraha Andersa Breivika, ktorá zahynula na ostrove Utöya. Tisícky ľudí sa v Osle zhromaždili, aby si uctili spolu s politikmi obete nezmyselnej masakry... Viac si prečítate TU!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy