Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
EXKLUZÍVNE: Slováci dostali Breivikove e-maily aj s manifestom
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Slováci dostali Breivikove e-maily aj s manifestom

Šialený nórsky vrah Anders Behring Breivik, ktorý má na svedomí životy 77 ľudí v atentátoch z 22. júla, poslal asi hodinu a pol pred výbuchom v Osle a streľbou na ostrove Utoya e-maily do celej Európy. Manifest aj s videom dostalo viac ako tisíc ľudí, medzi nimi aj Slováci a Česi!

Zoznam ľudí sa nám podarilo získať od belgického, krajne pravicového poslanca Tanguy Veysa, ktorý bol zároveň jeden z adresátov. Ten tvrdí, že sa na zoznam dostal omylom podobne ako väčšina ľudí. "Nikdy som s Breivikom nebol v kontakte. Tým, že mi poslal e-mail, ma proti mojej vôli spája s vražedným útokom."

Presne devätnásť z týchto e-mailov prišlo Slovákom. Tí si v nich mohli prečítať oslovenie západoeurópsky vlastenec. Vyhliadol si ich atentátnik náhodne na sociálnych sieťach alebo má medzi Slovákmi aj svojich spojencov či sympatizantov? Podľa bezpečnostného analytika Martina Kováčika je dosť možné, že išlo len o náhodný výber, no niektorí zo slovenských adresátov by mohli byť potenciálne nebezpeční.

"Rovnaký rukopis ako v Nórsku by to určite nemalo, ale to, že by sa v hlave nejakého šialenca zrodil teroristický plán, nie je vylúčené," dodáva.

Rozposlané však boli na presne 1003 adries v celej Európe! Týždenníku Ekonóm sa napríklad podarilo spojiť s dvomi z desiatich Čechov, ktorých mailové adresy figurujú na Breivikovom zozname. Obidvaja však správy považovali za spam.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy