Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
765. deň na Ukrajine: Pre ruské útoky núdzovo prerušili dodávky elektriny
Zdielať na

765. deň na Ukrajine: Pre ruské útoky núdzovo prerušili dodávky elektriny

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruské sily počas uplynulej noci opätovne útočili na ukrajinskú energetiku. Protivzdušná obrana zostrelila 84 z 99 rakiet a dronov. Útočníci však zasiahli viacero elektrární najmä v strednej a západnej časti Ukrajiny. Dronovému útoku zo strany Ukrajiny zase čelil ruský Belgorod. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Syrskyj vyhlásil, že Ukrajina bude potrebovať zmobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne čakalo. V decembri minulého roka sa špekulovalo o mobilizácii pol milióna Ukrajincov.

Ukrajina v noci zostrelila 84 striel a dronov

Ukrajina v noci na piatok 29. marca čelila masívnemu vzdušnému útoku, pri ktorom protivzdušná obrana zostrelila 84 z 99 riadených striel a dronov vypálených z Ruska, uviedla ukrajinská armáda. Zo strednej a západnej časti krajiny hlásili poškodenie tepelných a vodných elektrární.
"Zničených bolo 84 vzdušných cieľov: 58 dronov Šáhid iránskej výroby a 26 striel," citovala AFP vyhlásenie ukrajinského letectva.
Ruské sily v posledných týždňoch zvýšili intenzitu útokov na Ukrajinu, predovšetkým cielením na jej energetickú infraštruktúru v reakcii na nárast počtu ukrajinských útokov na ruské pohraničné oblasti.

Ukrajinské oblastné úrady tvrdili, že Rusi zasiahli infraštruktúru pri meste Dnipro, odkiaľ hlásia najmenej jednu zranenú osobu. "V noci Rusi opäť zaútočili na energetické zariadenia v rámci masívneho a kombinovaného útoku. Poškodené boli tepelné a vodné elektrárne v centrálnych a západných oblastiach," uviedla ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenergo. Podľa ukrajinského ministra energetiky Germana Galuščenka boli tiež napadnuté energetické zariadenia v Dnepropetrovskej, Poltavskej a Čerkaskej oblasti.

Výbuchy bolo počuť aj v Ivanofrankovskej a Chmelnickej oblasti na juhozápade Ukrajiny i v meste Dnipro. Predtým boli podľa ukrajinskej televízie v ukrajinskom vzdušnom priestore spozorované ruské riadené strely. Ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK informovala o vážnom poškodení jej troch tepelných elektrární. "Po skončení útoku energetici okamžite začali s odstraňovaním škôd," uviedla v aplikácii Telegram.

Na Ukrajine núdzovo prerušili dodávky elektriny

Ukrajina v piatok oznámila, že zaviedla núdzové prerušenie dodávok elektrickej energie v troch oblastiach po tom, ako Rusko cez noc odpálilo na elektrárne v krajine desiatky rakiet a dronov. Energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že musela uplatniť núdzové harmonogramy prerušených dodávok v Dnepropetrovskej, Záporožskej a Kirovohradskej oblasti. 

Obmedzenia v dodávkach elektriny už po minulotýždňovom ruskom útoku zaviedli vo veľkých mestách Charkov a Kryvyj Rih. "Od spotrebiteľov v ostatných oblastiach žiadame, aby používali elektrinu šetrne a uvedomelo," upozornil Ukrenerho. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vzdušné údery Ruska naberajú na intenzite a sú čoraz väčšou hrozbou pre energetiku krajiny. "Ukrajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany, aby zabezpečila kritickú infraštruktúru a ochránila obyvateľstvo," povedal premiér Denys Šmyhaľ v opakovanej výzve západným spojencom Kyjeva.

Ruské ministerstvo obrany priznalo, že použilo "presné letecké, námorné a pozemné zbrane dlhého doletu" proti energetickým objektom, tvrdilo však, že ich využívajú ukrajinské ozbrojené sily, napísala AFP. Obe strany sa v piatok tiež vzájomne obvinili z útokov na civilné lokality.
Ukrajinské úrady oznámili, že ruský dron zabil 39-ročného muža pri meste Nikopol na juhovýchode krajiny, pričom nálet na mesto Kamianske ležiace severnejšie zranil piatich ľudí vrátane dieťaťa. V Chersonskej oblasti na juhu našli mŕtveho 50-ročného farmára, ktorý zrejme narazil traktorom na mínu.

Náraz dronu do budovy si v Belgorode vyžiadal jedného mŕtveho, uviedli ruské úrady

Ruská protivzdušná obrana v noci na piatok 29. marca zneškodnila 15 vzdušných cieľov nad Belgorodskou oblasťou susediacou s Ukrajinou. Uviedol to gubernátor tohto ruského regiónu Vjačeslav Gladkov. Neskôr uviedol, že si útok ukrajinského dronu, ktorý zasiahol bytový dom v Belgorode, vyžiadal jedného mŕtveho a troch zranených.

Aké vzdušné ciele protiletecká obrana zostrelila pri nočnom útoku, Gladkov nespresnil. V Belgorode boli poškodené okenné tabule v 17 panelových domoch a na niekoľkých ďalších budovách. Zničených je tiež 12 áut. Podobné škody sú hlásené aj z dvoch ďalších dedín v Belgorodskej oblasti.

V piatok popoludní do viacpodlažného bytového domu v Belgorode narazil ukrajinský dron, uviedol Gladkov. "V dôsledku výbuchu bohužiaľ zomrel jeden človek. Dvaja ľudia boli zranení," napísal gubernátor na sieti Telegram. Príspevok doplnil fotografiami domu s viacerými vysklenými a poškodenými oknami. Ruskojazyčný servis BBC pripomína, že Ukrajina v posledných mesiacoch pravidelne útočí na Belgorodskú oblasť dronmi alebo pomocou raketometov. V poslednom čase si tieto údery vyžiadali tiež obete na životoch. Kyjev tieto údery nekomentuje.

Premiér Fiala poslal jasný odkaz Putinovi: Neverí, že nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že nemá záujem napadnúť Poľsko či Česko, ale premiér Petr Fiala varuje, že sa mu nedá veriť. Podobne sa vyjadrili napríklad aj český minister vnútra Vít Rakušan a šéf diplomacie Jan Lipavský. TASR prevzala informácie z portálu televízie Nova TN.cz.

Šéf Kremľa vyhlásil, že Česko nenapadne, ale podľa predsedu českej vlády to nič neznamená. "Vladimir Putin opakovane ukázal, že sa mu veriť nedá. Sme ale členskou krajinou NATO, ktoré zaručuje našu bezpečnosť. Bezpečnostná situácia v Európe sa s ruskou agresiou na Ukrajine výrazne zmenila a aj kvôli tomu musíme viac investovať do bezpečnosti Českej republiky," povedal Fiala.

Pri rozhovore s ruskými vojenskými pilotmi rozoberal Putin medzinárodnú politiku a jednou z tém bol aj možný útok na Severoatlantickú alianciu. "To je úplný nezmysel, nejaký útok na ďalšie krajiny, na Poľsko, pobaltské štáty, dokonca aj Česi sa toho desia. Je to jednoducho nezmysel, len ďalší spôsob, ako klamú svoje obyvateľstvo a ťahajú z ľudí ďalšie peniaze, nútia ich niesť náklady na svojich bedrách," uviedol Putin.

Podobne ako Fiala sa vyjadril tiež prvý vicepremiér a minister vnútra Rakušan. "Človeku, ktorý útočnej vojne hovorí špeciálna vojenská operácia, sa nedá veriť ani slovo. Neriešim teda Putinove výroky, ale jeho činy. A tie ma vedú k maximálnej ostražitosti voči nemu aj voči Rusku," napísal Rakušan na sociálnej sieti X. "Posledná osoba, ktorú Putin uisťoval, že sa jej nič zlé nestane, bol istý Jevgenij Prigožin. Posledná krajina, ktorú Putin uisťoval, že ju nenapadne, bola Ukrajina. Ak by sme verili jeho uisťovaniu tentoraz, mohli by sme byť právom obvinení nielen z naivity, ale aj z vážneho zanedbania národnej bezpečnosti," doplnil minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Najčítanejšie správy