Jasno
16°
Bratislava
Japonsko naďalej pátra po obetiach zemetrasenia. Ľudia sú bez elektriny a čistej vody
Zdielať na

Japonsko naďalej pátra po obetiach zemetrasenia. Ľudia sú bez elektriny a čistej vody

TOKIO / Japonskí záchranári už štvrtý deň doslova bojujú s časom. Každou hodinou je totiž šanca na prežitie ľudí v troskách budov hrozivo nižšia. Zemetrasenie, ktoré na Nový rok postihlo Japonsko, si doposiaľ vyžiadalo 84 obetí a najmenej 330 ľudí utrpelo zranenia. Mnoho obyvateľov je ale stále nezvestných.

Doposiaľ záchranári z trosiek zničených domov vytiahli asi 150 preživších. Kritických 72 hodín od nešťastia ale dnes uplynulo. Záchranné tímy sa pritom ani zďaleka nedostali do všetkých postihnutých oblastí. Záchranné práce komplikuje zničená infraštruktúra, dážď a tiež slabšie otrasy spôsobujúce zosuvy pôdy.

Asi 100-tisíc domácností je bez elektriny a tečúcej vody. Tá chýba aj v evakuačných centrách, ktoré prichýlili 30-tisíc obyvateľov zo zničených miest Wadžima a Suzu. "Problémom je voda. Máme nejaké zásoby pitnej vody doma, ale ťažko povedať, ako dlho nám vydržia," uviedol Soichiro Hinami, obyvateľ postihnutej oblasti. "Z kohútika netečie voda. Chýba aj na toaletách. Nemáme si ako umývať ruky. Obávam sa, že bábätka a malé deti, ktoré sú tu v evakuačných centrách sa nakazia chorobami," dodal Kyoko Kinošita, obyvateľka evakuačného centra. 

Obyvateľom na ostrove Noto, ktorý zemetrasenie zasiahlo najviac, dochádzajú aj potraviny. Presný rozsah škôd po zemetrasení stále nie je známy. Úrady povolali asi 5 000 záchranárov a vojakov a sústreďujú sa na pátranie po nezvestných a zavalených ľuďoch. Japonsku ponúkli pomoc viaceré krajiny vrátane USA a Číny. "Momentálne neprijímame ponúknutú materiálnu ani personálnu pomoc zo zahraničia, ale pripravujeme sa aj na tento scenár," informoval Fumio Kišida, japonský premiér. Po pondelkovom zemetrasení o sile 7 celých 6 desatín stupňa v prefektúre Išikawa je stále nezvestných asi 80 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy